Triënnale 2006 Beaufort overspoelt de kust met hedendaagse kunst

(belga) - Op 1 april start officieel 2006 Beaufort, de triënnale voor hedendaagse moderne kunst aan zee. Het project werd dinsdag voorgesteld in Oostende.

De formule van Beaufort bleef ongewijzigd: hedendaagse kunstinstallaties van gerenommeerde en minder gerenommeerde kunstenaars op onverwachte plaatsen in de duinen, op de zeedijk of in zee. Het project moet ook een toeristische meerwaarde creëren.

'Het was niet evident om deze tweede editie te organiseren', zegt West-Vlaams gedeputeerde voor cultuur Gunther Pertry. 'Vooral de centen bleken een probleem. Het West-Vlaamse provinciebestuur ging onmiddellijk akkoord. De andere partners moesten even worden overtuigd. 2006 Beaufort beschikt over een budget van 5 miljoen euro, maar de gecreëerde meerwaarde zou vijf keer zo hoog liggen. Bovendien zetten we de Vlaamse kust op de culturele kaart'.

Volgens algemeen conservator Willy Van den Bussche is aan de tweede editie drie jaar gewerkt. Het project is dan ook geen overzichtstentoonstelling. 'Ik breng werken van gerenommeerde en minder gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland naar zee. Daarbij heb ik respect voor de eigenheid van elke kustgemeente. Dit keer doen ze ook allen mee. Tijdens de vorige editie haakte Bredene af'.

De kunstwerken van 2006 Beaufort staan langs de hele kust verspreid. Het gaat om kleine en grote werken. In de Knokke wordt een kunstmatig eiland van de kunstenaar Zhan Wang aangebracht in de zwingeul. In Zeebrugge komt een 14 meter hoge constructie op het strand.

Het werk 'De man die de boot zag, in de lucht' is van de hand van kunstenaar Jean Bilquin. In Oostende werd maandag al het werk 'De astronaut die de zee dirigeert' van Jan Fabre op het dak van het Casino Kursaal geplaatst. Op het kerkhof van Raversijde werd een reuzenspin 'Maman' boven het graf van James Ensor geplaatst naar een idee van Louise Bourgeois. Op het strand van De Panne spoelde een binnenvaartschip aan. Het kunstwerk 'boot' is van de hand van Bart De Zutter.

In elke kustgemeente werd een schilder aan het werk gezet in of aan een kerk. Een expositie in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) in Oostende belicht de diverse deelnemende kunstenaars.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud