Twee jaar schorsing voor Peers, Planckaert en Museeuw

(belga) - De wielrenners Chris Peers (Chocolade Jacques) en Jo Planckaert (Mr.Bookmaker.com) en oud-renner Johan Museeuw (foto: belga) zijn vrijdag door de disciplinaire commissie van de Koninklijke Belgische Wielerbond (KBWB) elk voor twee jaar geschorst voor hun aandeel in de dopingzaak rond de Oostrozebeekse dierenarts José Landuyt en de Merelbeekse verzorger Herman Versele. In een andere zaak werd mountainbiker Filip Meirhaeghe verooreeld tot 48 maanden schorsing, waarvan 15 maanden effectief.

De dopingzaak rond dierenarts Landuyt werd vrijdag achter gesloten deuren behandeld. Peers, Planckaert en Musseuw blijven daarentegen hun betrokkenheid in deze zaak ontkennen. Wat de renners in kwestie precies ten laste wordt gelegd is niet meteen duidelijk, maar dat het zwaarwichtige feiten zijn, moet blijken uit de straffen. Opmerkelijk is dat de drie nooit positief zijn bevonden.

Peers en Planckaert zijn respectievelijk 34 en 33 jaar oud en zien hun carrière abrupt afgebroken. Johan Museeuw is ondertussen gestopt met koersen, maar de veroordeling heeft wel gevolgen voor zijn verdere carrière. Museeuw kan de komende twee jaar geen licentie aanvragen om ploegleider te worden. Geen van de renners kwam vrijdag naar de zitting. Ook de advocaat van Johan Museeuw stuurde zijn kat. De drie kregen ook een boete van 10.000 Zwitserse frank (ongever 6500 euro).

Filip Meirhaeges schorsing gaat in op 15 oktober. Meirhaeghe kreeg ook een boete van 5000 Zwitserse frank (ongeveer 3220 euro). De mountainbiker werd op 25 juni bij een controle buiten competitie in Canada betrapt op het gebruik van het dopingmiddel EPO.

Commissievoorzitter Achiel Luyten verklaarde dat Meirhaeghe slechts 15 maanden effectieve schorsing kreeg wegens zijn zo goed als blanco verleden en zijn positieve instelling. Meirhaeghe had zijn misstap meteen toegegeven en trok zich terug uit het wielermilieu, maar gaf de voorbije weken te kennen dat hij misschien wel een terugkeer overweegt. Zijn schorsing loopt af op 14 januari 2006.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud