Advertentie

Unibet wil via rechter naar Parijs-Nice

Het Unibet.comteam wil alsnog haar gram halen in de hele heisa die nu al maanden opspeelt in het ProTourwereldje. De wielerploeg wil via een kort geding, dat ondertussen werd ingeleid in Parijs, alsnog een deelname in Parijs-Nice afdwingen.

Door alle heisa was het Unibet.comteam eerder al verplicht om te rijden met een vraagteken op zijn shirts - foto belga

(belga) - Desnoods willen ze daar weer starten met de neutrale 'vraagtekenshirts'. Maar voor de teamleiding zit het probleem veel dieper. Zij voelt zich immers bekocht door de UCI. Bovendien beschouwen ze zichzelf als een speelbal tussen de internationale wielerfederatie en de organisatoren van de 'Grand Tours', zijnde ASO (Tour de France), Unipublic (Vuelta) en RCS (Giro).

Op een persconferentie in hotel De Valk in Drongen gaven algemeen manager Koen Terryn, sportief directeur Jacques Hanegraaf en advocaat Christoph De Preter vanmiddag/woensdag tekst en uitleg bij wat ondertussen achter de rug ligt en wat nog moet komen.

"Wij betreuren de gang van zaken ten zeerste. We zijn zonder meer het slachtoffer van de machtsstrijd tussen enerzijds ASO, Unipublic en RCS en anderzijds de UCI. Men deinsde er in heel die materie niet voor terug om onjuistheden en misleidende informatie te verspreiden, waartegen wij ons nog steeds niet konden verweren. Onze ploeg heeft door de houding van 'de grote drie' ernstige schade opgelopen.

Ook andere belanghebbenden, zoals de sponsors, staf en renners, dreigen het kind van de rekening te worden. Het Unibet.comteam is van oordeel dat zowel de aangehaalde organisatoren als de UCI in deze aangelegenheid een zware verantwoordelijkheid dragen. Deze partijen zullen dan ook voor de bevoegde rechtbanken ter verantwoording worden geroepen", sprak Terryn klare taal.

"Unibet.com bestaat al langer dan dit seizoen. Onder de naam Unibet.com werd gestart in 2006. Destijds mochten wij -onder dezelfde naam- wel koersen rijden als Parijs-Roubaix, GP La Marseillaise en Ster van Bessèges. Zonder enig probleem trouwens. Voor het jaar 2007 hadden wij eindelijk de ProTourlicentie vast, dit voor de duur van vier seizoenen. We hadden zo startrecht maar ook startplicht in alle ProTourwedstrijden. Dat was immers opgelegd door de UCI. Dit blijkt nu totaal onwaar", vervolgde Terryn zijn lijdensverhaal.

"Wij werden dit jaar al eens geweerd om organisatorische, dan weer om juridische, redenen. Drogredenen als je het mij vraagt. Het staat vast dat Unibet.com werd geweigerd om arbitraire redenen en met name om een conflict met de UCI uit te lokken. De wielerfederatie heeft nu al schoorvoetend moeten toegeven dat zij ons eigenlijk een lege doos verkocht. Ze besloot nu om een akkoord te sluiten met de diverse partijen -buiten ons om dan- om gezichtsverlies te vermijden.

Het is onzin te verkondigen, dat Unibet.com op grond van de wetgeving niet zou mogen deelnemen aan wedstrijden in Frankrijk. De problematiek die zich daar immers stelt, situeert zich enkel op het gebied van sponsoring en heeft niets te maken met het team zelf. Bovendien staken we reeds een hand uit door in enkele Franse wedstrijden te starten met een 'neutraal shirt'. De UCI heeft aan de ProTourploegen juridisch bindende beloften gedaan, die ze nu niet kan waarmaken", verduidelijkte de manager.

"Anderzijds hebben sommige organisatoren ons als pion gebruikt in het loopgravengevecht met de wielerfederatie. De ProTourcompetitie zal, wanneer wij niet mogen deelnemen, vanaf zondag reeds vervalst worden. Hoeveel punten gaat men ons immers toekennen na Parijs-Nice? We hebben voldoende bewijzen in handen dat wij niet anders kunnen dan naar de rechtbank te stappen. In eerste instantie in kort geding, daarna ten gronde. Wij zijn niet de oorzaak, enkel het slachtoffer van de problemen tussen de UCI en de 'grote drie' en we voelen ons daarbij serieus bekocht", besloot Terryn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud