Vaticaanse ambassadeur in Israël neemt niet deel aan holocaustherdenking

Aartsbisschop Antonio Franco, de apostolische nuntius in Israël, neemt dit jaar niet deel aan de holocaustherdenking in Jeruzalem. Dat berichtte de Italiaanse krant La Repubblica vrijdag. Reden voor de afzegging: Franco vindt dat in een onderschrift bij een portret van Pius XII het functioneren van die paus verkeerd wordt voorgesteld.

De houding van paus Pius XII tijdens de holocaust is altijd controversieel geweest.

(belga) - In de begeleidende tekst luidt het dat Pius XII in de Tweede Wereldoorlog niets heeft gedaan om het racisme, het antisemitisme en de deportatie van de joden te veroordelen. "Men kan de paus niet in een adem noemen met mensen die zich moeten schamen voor wat ze de joden aangedaan hebben", zegt Franco. Volgens de ambassadeur van het Vaticaan wordt in het onderschrift de hele katholieke kerk beledigd.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al gereageerd op de afzegging van de apostolische nuntius. "Iedereen moet voor zijn geweten verantwoorden of hij aan de ceremonie deelneemt", luidde het.

De officiële ceremonie ter nagedachtenis van de moord op zes miljoen joden vindt in het monument Yad Vashem in Jeruzalem plaats.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud