Vinokourov boekt tweede ritzege

De Kazak Alexandre Vinokourov (Astana) heeft maandag de 15de etappe in de Ronde van Frankrijk (ProTour) gewonnen, een bergrit over 196 km van Foix naar Loudenvielle. 'Vino', die zaterdag ook al de eerste lange tijdrit in deze Tour won, finishte met een voorsprong van 51 seconden op de Luxemburger Kim Kirchen, die in een spurt met twee de Spanjaard Haimar Zubeldia versloeg.

(belga) De Deen Michael Rasmussen (Rabobank) en de Spanjaard Alberto Contador, respectievelijk 1ste en 2de in de algemene rangschikking, finishten op 5:31, en lopen een kleine minuut verder uit op de derde in de stand, de Australiër Cadel Evans.

De rit over vijf cols begon bijzonder nerveus. Maar Rabobank kreeg voorbij de top van de eerste col, de Col de Port, de rust toch in het peloton. Daarna reed een kopgroep van 25 renners weg. Met die 25 gingen we over de Col de Portet d'Aspet en de Col de Menté en het peloton liet acht minuten verder rustig betijen. Zo gingen we naar de Port de Balès, een nieuwe col in de Tour. De jonge Zwitser Johan Tschopp demarreerde daar. Op de top was hij al voorbijgereden door Kim Kirchen en David Arroyo en later haakte Tschopp definitief af. Zijn plaats vooraan werd ingenomen door Alexandre Vinokourov. Toen later ook Arroyo en Zubeldia aangepikt waren, hadden we een kopgroep van vijf die naar de Col de Peyresourde reed, de laatste col van de dag. Vinokourov ging er snel alleen aan de haal en wat Zubeldia eerst met Cobo en met Kirchen ook probeerde, de grote verliezer van zondag bleef buiten schot en behaalde zijn tweede ritzege in de Tour.

Vijf minuten na Vino vochten de favorieten voor de eindzege het uit. Toen de steilste stukken van de Peyresourde er aankwamen, ontbond Alberto Contador nog maar eens zijn duivels. Cadel Evans, Andreas Klöden, Levi Leipheimer, Carlos Sastre en Andrey Kashechkin kraakten meteen. Rasmussen niet. Zelfs niet bij de zesde aanval van de jonge Spanjaard, al moest hij wel enkele keren enkele fietslengten prijs geven. Het gevolg was dat Evans, Klöden, Leipheimer, Sastre en Kshechkin nog op bijna een minuut achterstand werden gereden en dat hun rol in deze Tour uitgespeeld lijkt. Het wordt een duel tussen de jonge Contador en de kranige Rasmussen. .

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud