Vinokourov schrijft ook bergrit op zijn naam

De Kazak Alexandre Vinokourov (Astana) heeft zondag de 9de etappe in de Ronde van Spanje (ProTour) gewonnen, een bergrit over 206 km van Fonsagrada naar de Alto de la Cobertoria. Aan de finish op de slotklim had 'Vino', die zaterdag al de 8ste rit won, 16 seconden voorsprong op de Spanjaard Alejandro Valverde, die de leiderstrui overneemt van de Sloveen Janez Brajkovic. De Kazak Andrey Kashechkin werd derde op 21 seconden.

(belga) Stijn Devolder finishte als 10de, op 2:14 en met zijn kopman Brajkovic in zijn wiel.

De rit zelf kende een voorspelbaar verloop. Na zowat 50 km kwam na meerdere aanvallen een kopgroep van vijftien aan het commando: Mauricio Ardila, Pieter Weening, Lars Bak, Pietro Caucchioli, David Arroyo, Joan Horrach, Xabier Zandio, Egoi Martinez, Igor Anton, Inigo Landaluze, Dario Cioni, Jose Miguel Elias, Angel Vallejo, Angel Gomez en Carlos Barredo. Geen gevaar voor de klassementscoureurs in de spits, maar toch liep de voorsprong nooit hoog op. Caucchioli sprokkelde zoveel mogelijk punten voor het bergklassement en ondertussen was het aftellen naar de slotklim om te zien hoe de favorieten voor de eindzege in deze Vuelta mekaar zouden bekampen.

Tijdens de beklimming van de Paso de San Lorenzo (BC) werden de meeste van de vroege vluchters ingelopen, en toen ook Arroyo, Martinez en Anton opnieuw in de groep zaten kon het echte duel beginnen. Paolo Bettini demarreerde, maar de Italiaanse en olympische kampioen kon niet voldoende afstand nemen om de koninginnenrit op zijn naam te schrijven. Ondertussen vertoonde leider Janez Brajkovic zijn eerste tekenen van verval. Hij zou uiteindelijk meer dan twee minuten verliezen.

De echte opschudding in de groep favorieten kwam er met een aanval van Alexandre Vinokourov gevolgd door zijn landgenoot en maatje Andrey Kashechkin. Langzaam maar zeker reden de twee weg van Valverde, Sastre, Gomez Marchante en Danilo Di Luca. Bettini was dan al ingelopen en uit de groep gelost.

Valverde hield zijn demarrage in de benen voor de slotkilometers. Maar toen hij wegreed van Sastre, Gomez Marchante en Di Luca en naderde op Vinokourov en Kashechkin, versnelde Vino nog een keer en dus won hij zijn tweede rit op rij. Maar winst was er ook voor Alejandro Valverde op zijn rivalen. In het klassement volgt Kachechkin nu op 0:27, Sastre op 0:44, Gomez Marchante op 0:56, en Vinokourov is opgeklommen naar de vijfde plaats op 1:38 van Valverde.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud