Violen Stradivarius superieur door chemische behandeling

De 18de eeuwse Italiaanse snaarinstrumentenbouwers Stradivarius en Guarneri del Gesu hebben het esdoornhout dat zij gebruikten voor hun violen chemisch behandeld om zowel de conservering te verzekeren en om de klank te verbeteren.

(belga) Dat staat in een studie die donderdag verschijnt in het Britse blad Nature. 'Onze resultaten staven het idee dat chemische behandelingen zoals een oxidatie of een hydrolise toegepast zijn om deze violen te bouwen', zo schrijven de Amerikaanse auteurs van de studie, afkomstig van de A and M University in Texas, de State University van Colorado en de Brigham Young University in Utah.

Bij herstellingen gerecupereerde houtfragmenten van de binnenkant van vijf violen van de twee grote snaarinstrumentenbouwers werden geanalyseerd met een MRI-scanner en met infraroodspectroscopie.

Een vergelijking met huidige exemplaren, gemaakt met dezelfde houtsoorten uit Centraal- en Oost-Europa, toonde aan dat er bij de door de twee instrumentenbouwers uit Cremona een chemische behandeling aan te pas kwam. Daarentegen is ook in 18de eeuwse violen die in Parijs en Londen werden vervaardigd, geen spoor van een behandeling ontdekt.

De onderzoekers denken dat de superieure klank van de instrumenten van Stradivarius en Guarneri del Gesu te maken had met de chemische behandeling van het hout

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud