Advertentie

Vlaamse dichteres Christine D'Haen wint de Beaufortprijs

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Henriëtte de Beaufortprijs 2007 toegekend aan Christine D'Haen voor haar autobiografie "Uitgespaard zelfportret".

(belga) D'Haens biografie is "een van de origineelste autobiografieën die er in de Nederlandse literatuur bestaan", aldus de Maatschappij woensdagavond in een verklaring. Het boek bevat dagboeknotities, kunstbeschouwingen, filosofische reflectie, verhaal, citaat en droombeschrijving.

De prijs, die eens in de drie jaar wordt uitgereikt voor een (auto-)biografie, bestaat uit een oorkonde en 2500 euro. De prijs wordt afwisselend aan een Nederlandse of Vlaamse auteur uitgereikt.

In 1992 ontving Christine D'Haen (83) voor haar poëzie de Grote Prijs der Nederlandse Letteren.

Thomas Möhlmann krijgt voor zijn debuut, de dichtbundel "De vloeibare jongen", ook de aanmoedigingsprijs van de Maatschappij. Hij is de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs toegekend en krijgt daarnaast een penning 6000 euro.

De Van der Hoogtprijs wordt jaarlijks toegekend, afwisselend aan proza en poëzie. "De kracht van deze poëzie is dat zij middels sterke beelden een zeer onvaste werkelijkheid beschrijft, waarin de overgangen tussen echt en onecht, tussen subjectiviteit en objectiviteit, tussen heden en verleden vervagen", schrijft de jury over Möhlmanns bundel.

Op 2 juni krijgen beide winnaars hun prijs uitgereikt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud