Vlaamse Opera speelt in Stadsschouwburg

'Tosca' van Puccini is de eerste grote productie van de Vlaamse Opera in de Antwerpse Stadsschouwburg. Met de première op 20 september - die ook buiten op een groot scherm wordt geprojecteerd - start een langdurige samenwerking tussen beide partijen.

Een scène uit 'Tosca'

(tijd) - Voor vier andere producties moet de Vlaamse Opera andere locaties zoeken. De renovatiewerken aan het operagebouw in Antwerpen liepen vertraging op.

'Tosca' is een van de bekendste opera's van Puccini. De vertoning door de Vlaamse Opera in de Stadsschouwburg is de eerste belangrijke publiek-private samenwerking (pps) tussen het commerciële cultuurhuis en de gesubsidieerde mastodont. Volgens het akkoord kan de Vlaamse Opera de volgende twintig jaar evenveel dagen per seizoen over de Stadsschouwburg beschikken.

'Het was geen liefde op het eerste gezicht', zegt schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V), die beide partijen rond de tafel bracht. 'De kloof tussen de gesubsidieerde cultuursector en de commerciële sector blijft groot in Vlaanderen. Laat dit experiment, waarbij beide partners in aanpak en communicatie veel van elkaar kunnen opsteken, een voorbeeld zijn voor andere huizen om hun koudwatervrees te overwinnen', zegt de schepen.

De Stadsschouwburg is in handen van de musicalproducent Geert Allaert, de directeur van het entertainmentbedrijf Music Hall. De belangen van de culturele ondernemer lijken haaks te staan op die van de Vlaamse Opera, die als een van de zeven grote Vlaamse cultuurhuizen aan kunstproductie doet met geld van de belastingbetaler.

Culturele economie

Geert Allaert: 'Het is niet omdat de beursgenoteerde club Manchester United de Champions League wint, dat het geen voetbal meer speelt. Ik spreek al meer dan tien jaar over de culturele economie. We zullen met 'Tosca' bewijzen dat het perfect mogelijk is op een economische manier opera te maken.'

Voor Marc Clémeur, de intendant van de Vlaamse Opera, speelden vooral akoestische motieven: 'Ik ben niet tegen schaalvergrotingen, maar ik gruwel van versterkte opvoeringen in reusachtige zalen. Elektrische versterking betekent de dood van opera. Gelukkig kunnen we onze producties in de Stadsschouwburg onversterkt brengen, waardoor de vele nuances eigen aan opera niet verloren gaan.'

Nieuwe locaties

Voor vier van zijn andere producties moet de Vlaamse Opera op zoek naar nieuwe locaties. De renovatiewerken aan het operagebouw in Antwerpen zullen langer duren dan gepland. De reden voor de vertraging is volgens Clémeur een extra subsidie van 2 miljoen euro, waardoor aansluitend bij eerste fase van de renovatiewerken ook de vernieuwing van de zwaar verouderde theatertechniek kan starten.

Het gebouw opent niet in februari maar in oktober 2007, wanneer de Vlaamse Opera zijn 100-jarig bestaan viert.

TP

Inlichtingen en tickets: www.vlaamseopera.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud