Advertentie

Vlaamse vissers gooien gevangen afval niet langer over boord

Federaal minister voor de Noordzee Renaat Landuyt (sp.a) heeft vrijdag in Zeebrugge het startsein gegeven voor de actie "Vuilvissen" of "Fishing for Litter". Vissers zullen het afval dat ze op zee in hun netten vinden, niet langer over boord gooien.

(belga) Het wordt ingezameld in de drie Vlaamse vissershavens met het oog op recyclage. De federale regering investeert 30.000 euro in dit internationale project.

Het project "Fishing for Litter" komt er in samenwerking met de Stichting voor Duurzame Visserij (SDVO) en het Oostendse havenbedrijf. De vissers krijgen vanaf nuote vuilniszakken mee aan boord. De gelabelde "big bags"worden op vrijdag opgehaald in de havens en naar Oostende vervoerd. Daar wordt het afval in het maritieme containerpark geselecteerd met het oog op recyclage.

Aan het project werken ook vissers uit Engeland, Nederland, Denemarken, Zweden en Schotland mee. Tussen 2002 en 2004 hebben 58 schepen op die manier 500 ton afval uit de Noordzee gehaald. Elf Nederlandse schepen visten in 2005 in zes maanden 40.000 kilogram afval uit de Noordzee. België draagt vanaf nu ook een steentje bij. In België stappen 11 van de 35 schepen in het klein segment mee in het project.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud