Volledig Parthenon Fries als hologram in nieuw Arkopolismuseum

Een deel van de gevel van het beroemde Griekse Parthenon, met name het Fries (deel van de gevel tussen de architraaf en kroonlijst), zal volledig in het Akropolismuseum in Athene tentoongesteld worden, tenminste als hologram.

(belga) Dat hebben Griekse media vrijdag bekendgemaakt.

Het Parthenon is het beroemdste nog bestaande kunstwerk uit het oude Griekenland en is een van de bekendste bouwwerken ter wereld. De sculpturen van het gebouw werden in de vijfde eeuw voor Christus vervaardigd.

Begin negentiende eeuw nam de Britse ambassadeur van Konstantinopel, Lord Elgin, belangrijke stukken van het Parthenon en andere beelden van de Akropolis mee naar Engeland. Momenteel bevingen 56 van de 96 platen van het Parthenon Fries zich in een museum in Londen. Sinds 1982 eist Griekenland alle stukken van het Parthenon opnieuw op.

In het nieuwe museum zullen de ontbrekende stukken in een grote hal gepresenteerd worden. Het museum dat aan de voet van de Arkopolis ligt wordt volgens het Griekse ministerie van Cultuur in 2007 geopend.

De bouw van het museum wordt al meer dan 15 jaar aangekondigd, maar het werd steeds uitgesteld. Momenteel zijn de eerste vier verdiepingen, van het gebouw dat grotendeels uit glas bestaat en een panoramisch zicht heeft op de Akropolis, klaar.

Een argument van Groot-Brittannië, dat Griekenland niet over een geschikte expositieplaats beschikt voor de delen van het Parthenon Fries, is dan niet meer aan de orde.

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud