Vroege Rafael ontdekt

(belga) - In een kerk in het Italiaanse Gubbio is bij een inventaris een nieuw schilderij ontdekt dat wordt toegeschreven aan de grote Italiaanse Rennaissance-schilder Rafael, zo is donderdag vernomen van de regionale culturele overheid in Umbrië.

"Het is een jonge Rafael, misschien uit de periode 1498-99 toen de schilder 15 à 16 jaar oud was", verduidelijkte de kunsthistoricus die de restauratie van het werk coördineerde in opdracht van de regionale culturele overheid aan het dagblad Corriere della Sera Giordana Benazzi.

Naast de gelijkenissen in stijl is de ontdekking van een monogram, dat in de ogen van een leek lijkt op een simpele "R" en "U" die in elkaar overlopen, volgens haar het onweerlegbare bewijs dat het hier wel degelijk gaat om een schilderij van Raffaello Sanzio d'Urbino, alias Rafael (1483-1520), de schilder van de pausen.

Het schilderij toont een uit de dood verrezen Christus omringd door twee heiligen en drie engelen die een smaragdgroene mantel achter hem vasthouden.

De heilige Ubaldo houdt in zijn handen een vergulde miskelk om het bloed in op te vangen dat uit de rechterzij van Christus stroomt. De heilige Fransiscus van Assisi zit op zijn knieën.

Het werk bevond zich aan de achterkant van een religieus doek van twee meter hoog op 1,6 meter breed dat werd teruggevonden naar aanleiding van een inventaris in opdracht van het katholieke bisdom in de Santa Maria dei Servi kerk. Het schilderij is erg beschadigd en aangetast door de vochtigheid.

Tijdens de restauratie van het doek, dat oorspronkelijk werd toegeschreven aan de minderwaardige schilder, Pietro Paolo Balldinacci, doken er frappante gelijkenissen op met het oeuvre van Rafael zoals de stijl van de benen van Christus, engelen en andere details.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud