VUB en UZ Brussel bereiken doorbraak in behandeling melanoom

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel) hebben voor een nieuwe doorbraak gezorgd in de strijd tegen melanoom, of kwaadaardige huidkanker. Ze behandelen melanoompatiënten met zogenaamde "dendritische celvaccins", zo meldt de VUB maandag in een persbericht.

(belga) Melanoom is een kwaadaardige huidkanker van de pigmentcellen van ons lichaam. Elk jaar worden ongeveer 700 Belgen geconfronteerd met de ziekte en jaarlijks zijn er ook 250 landgenoten die sterven door melanoom. Bij vrouwen tussen 20 en 29 jaar is het de vaakst voorkomende kanker.

Melanoom is uniek omdat het de meest "immunogene" kanker is. Dat betekent dat ons immuunsysteem in staat is om melanoomcellen in een vroeg stadium van de ziekte te herkennen. Een nieuwe vorm van kankerbehandeling is er op gericht het afweersysteem van de patiënt aan te wakkeren, zodat het lichaam in staat is om de kankercellen af te stoten.

Onderzoekers van de VUB en het UZ Brussel hebben gebruik gemaakt van zogenaamde "dendritische cellen". Dat zijn lichaamseigen bloedcellen die in het laboratorium worden omgevormd tot immuunstimulerende cellen. Er werden ondertussen al meer dan 50 patiënten behandeld met verscheidene varianten van dendritische vaccins.

Bijzonder beloftevol is dat bij het gebruik van "dendritische celvaccins" (DC-vaccins) in combinatie met een immuunstimulerend geneesmiddel (Interferon alfa-2b) er zeer duidelijke tekenen zijn van vernietiging van pigmentcellen. Op 25 onderzochte patiënten ontwikkelden 27 pct van de patiënten die behandeld werden met de combinatie DC-vaccin plus Interferon alfa-2b, tekenen van vernietiging van pigmentcellen. "Bovendien zijn bij twee patiënten met een vergevorderde ziekte op het ogenblik van de aanvang van de immunotherapie, alle tekenen van ziekte verdwenen en dat al gedurende meer dan een jaar", luidt het.

De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op de jaarlijkse meeting van de American Society for Clinical Oncology (van 1 tot 5 juni), de belangrijkste kankerconferentie van het jaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud