Vuile omgeving goed voor gemoedstoestand

Slecht nieuws voor mensen die prat gaan op hun kraaknette huis en dito tuin: een beetje vuil in huis kan geen kwaad. Integendeel, meldt de Sunday Times, want in stof en tuinaarde zit een bacterie die ervoor zorgt dat de mens beter in zijn vel zit.

(belga) Dat het nieuws over deze doorbraak uitgerekend op een moment komt waarop veel mensen hun lenteschoonmaak plannen zal wel toeval zijn, maar die generaties oude traditie wordt ondermijnd door Britse vorsers. In een huis waar mr. Proper trots op zou zijn, worden namelijk ook veel bacteriën weggewassen, en dat zouden we volgens de onderzoekers beter niet doen.

Want een van die bacteriën, de Mycobacterium vaccae (M vaccae) heeft een uitwerking op de hersenen die vergelijkbaar is met het effect van antidepressiva. Dit "familielid" van de bacterie die tuberculose veroorzaakt, stimuleert namelijk het immuunsysteem van het lichaam en daardoor worden bepaalde hersencellen aangezet tot het produceren van meer serotonine, het hormoon dat wordt geassocieerd met een goed gevoel.

"Onze studie", aldus dr. Chris Lowrey, een hoogleraar aan de universiteit van Bristol die het onderzoek leidde, "geeft ons een beter inzicht in de manier waarop het lichaam communiceert met de geest en maakt duidelijk dat een goed werkend immuunsysteem belangrijk is voor onze geestelijke gezondheid". Waaraan hij, tot ontzetting van de betere huisvrouw, toevoegt: "je kan je dan ook afvragen of we ons niet vaker in het vuil zouden moeten wentelen".

Het nieuwe onderzoek sluit aan bij eerdere studies die al aantoonden dat kinderen die opgroeien in een superhygiënische omgeving daar veel nadelen van ondervinden omdat wie op jeugdige leeftijd is blootgesteld aan microben een beter immuunsysteem ontwikkelt.

Lowry en zijn collega's in Bristol en aan het Londense University College gaan een stap verder, door voor de eerste keer vast te stellen dat een goed immuunsysteem niet alleen goed is voor het lichaam, maar ook voor de hersenen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud