Weekendalarm fijn stof: stofwolk afkomstig uit Afrika

De stofwolk die zaterdag en zondag over België en andere West-Europese landen trok, is afkomstig uit Noord-Afrika. Dat blijkt uit modellen die de luchtstroom van de laatste 72 uur in beeld brengen, zegt de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel).

(belga) "Het gaat om woestijnzand en dat is volledig ongevaarlijk", aldus Frans Fierens van Ircel.

Het zand werd getransporteerd van de Noord-Afrikaanse Saharawoestijn richting de Zwarte Zee. Daar kwam het in lagere luchtlagen terecht door het slechte weer. Via de oostenwinden kwam de stofwolk tot in België en andere West-Europese landen, aldus Fierens.

"Dit is een volledig natuurlijk fenomeen, waar niets tegen gedaan kan worden", zei Fierens. Woestijnzand kan door een storm tot 8 kilometer hoog geblazen worden en het kan een hele tijd duren vooraleer de zandkorrels opnieuw dalen.

De stofwolk trok van zaterdag om 16.00 uur tot zondagochtend om 7.00 uur over België. Zondag tussen 3.00 uur en 4.00 uur werd de hoogste concentratie stof gemeten. De wolk had een diameter van Noord-Frankrijk tot Noord-Duitsland en een lengte van 80 tot 100 kilometer.

Deze stofwolk was volgens Fierens ongevaarlijk voor de bevolking, in tegenstelling tot het fijn stof dat uitgestoten wordt door vooral dieselmotoren. Uit metingen bleek al dat het om een mineraal materiaal ging. Dat kon Ircel afleiden uit de verhouding in concentratie PM-2,5 en PM-10 (fijn stof). Toch zullen er nog verdere analyses plaatsvinden om de exacte samenstelling van de stofwolk in kaart te brengen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud