Wie mag blijven? Forum voert actie voor duidelijke regularisatiecriteria

Het Forum Asiel en Migraties (FAM) wil dat er een einde komt aan de willekeur in het regularisatiebeleid en vraagt duidelijk geschreven criteria, vastgelegd in een wet. Een gemengde commissie met drie experten-commissieleden die de verzoeker kan horen, moet de bevoegde minister binnen een redelijke termijn advies verlenen, die daar met een gemotiveerd advies wel kan van afwijken.

(belga) Het FAM zegt niet voor open grenzen of algemene regularisatie te pleiten, maar vraagt een kwalitatief beleid met wettelijke criteria. Voor Pieter De Gryse, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, wordt het huidige regularisatiebeleid gekenmerkt door willekeur en arbitraire beslissingen: geen duidelijke criteria, eigen regels die door de administratie niet steeds worden toegepast en op tien jaar tijd al zeven keer zijn gewijzigd. 'Bovendien regels die niet openbaar worden gemaakt. Dat dit in een rechtsstaat mogelijk is, is pas juridische nonsens', zei hij op de persconferentie, verwijzend naar de uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael van afgelopen weekend.

Het voorstel van FAM stipuleert om na zes maanden zonder beslissing een voorlopig verblijf toe te kennen en regularisatie na drie jaar procedure. De voorstellen worden onderschreven door ruim honderd vakbonds-, sociale en Noord-Zuid organisaties en groepen uit beide landsdelen. Ook enkele personaliteiten, zoals filmmaker Luc Dardenne en Rik Torfs, professor kerkelijk recht aan de KUL, spraken op de persvoorstelling hun steun uit. Professor Torfs noemde het 'ongelofelijk onredelijk om tegen heldere regels te zijn'. Met criteria die inhoudelijk sterk genoeg zijn, transparant zijn en met de nodige snelheid kunnen toegepast worden, kan men komen tot uiterste redelijkheid 'waarbij liefde en recht hand in hand gaan'.

Torfs gelooft dat met heldere regels chaos kan vermeden worden en net een aanzuigeffect kan voorkomen worden. Duidelijke regels vermijden dat we vervallen in een 'perverse emo-cultuur', waarin de situatie van kinderen misbruikt kan worden. Wat zijn nu de kansen van een niet zo aantrekkelijke, celibataire oudere man, vroeg Torfs. Om de huidige, wat het forum 'arbitraire gang van zaken' noemt, aan de kaak te stellen, namen in een glazen huis op het Brusselse Muntplein vijf 'dubbelgangers' de plaats van concrete aanvragers in. Per sms of ook via de website (www.wiemagblijven.be) kan het publiek als een minister 'bepalen' wie mag blijven.

De website blijft nog zowat een maand online. Zondag 17 juni, één week na de federale stembusgang, voorziet het FAM een nationale betoging. Dit om de druk te behouden op de politici die dan rond tafel voor de regeringsvorming zitten.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud