Wielrenner Michael Boogerd stopt na dit seizoen

Tijdens de persconferentie van de Amstel Gold Race heeft Michael Boogerd donderdag bekendgemaakt na het huidige seizoen met wielrennen te zullen stoppen. De Nederlandse renner van Rabobank sluit daarmee een zeer succesvolle profcarrière van veertien jaar af. 'Maar het is nog niet voorbij. Ik ben zeer gemotiveerd dit seizoen voor een aantal prachtige momenten te gaan zorgen: de Amstel, Luik, de Tour', zegt Boogerd.

(belga) Michael Boogerd is bezig aan zijn veertiende seizoen als professional. Hij boekte tot nog toe 52 overwinningen.

Boogerd wilde zijn vertrek uit de wielersport graag bekend maken aan de vooravond van de Amstel Gold Race, die voor komende zondag op het programma staat. 'Want dat is toch een beetje mijn koers. Met de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik heb ik altijd een speciale band gehad', zegt 'Boogie', die de afgelopen negen jaar in de Amstel Gold Race telkens in de top tien eindigde, de voorbije vijf jaar op rij zelfs telkens in de top vijf. De Amstel Gold Race voegde hij in 1999 toe aan zijn erelijst door Lance Armstrong in de finale te verslaan. De afgelopen negen jaar eindigde Boogerd niet minder dan zeven keer in de top vijf van Luik-Bastenaken-Luik.

De aankondiging van zijn afscheid was voor Boogerd geen plotselinge beslissing. 'Het zat er al enige tijd aan te komen. Ik ben per slot van rekening geen 29 meer. Ik wil het moment vermijden dat ik moet leren omgaan met minder presteren. Het is geen dramatische beslissing. Ooit komt er toch een eind aan. Bovendien is het nog niet voorbij. Ik ben zeer gemotiveerd dit seizoen voor een aantal prachtige momenten te gaan zorgen: de Amstel, Luik, de Tour'.

Onvergetelijk zijn de twee ritoverwinningen van Boogerd in de Tour de France, de eerste in 1996 in de stromende regen van Aix-les-Bains. Maar nog meer indruk maakte in 2002 de middaglange vlucht van Boogerd door de Alpen die uitmondde in een historische etappezege op La Plagne.

Het einde van een tijdperk

Michael Boogerd werd in 1994 professional in de WordPerfect-ploeg van Jan Raas en reed in 1995 in het shirt van Novell. In 1996 werd hij Raborenner. Zijn eerste zege voor Rabobank boekte hij op 19 juni van dat jaar toen hij de Klauterkoers in Sweikhuizen won. Als laatste zege staat voorlopig de nationale titel van 2006 in de boeken.

Michael Boogerd droeg het rood-wit-blauwe tricot drie keer. In 1997, 1998 en 2006 werd hij Nederlands kampioen. Twee keer won hij de semi-klassieker Brabantse Pijl (2001 en 2003) en de rittenkoers Catalaanse Week (1998 en 2001). Op zijn erelijst prijkt bovendien de eindzege in de etappekoers Parijs-Nice (1999).

Elf keer verscheen Michael Boogerd tot nog toe aan de start van de Tour de France. Tien keer reed hij de Ronde van Frankrijk uit. Naast twee etappezeges vestigde hij in La Grande Boucle zijn naam met de vijfde plaats in het eindklassement van 1998 en de tiende plaats in 2001. Boogerd reed één keer de Giro d'Italia en drie keer de Vuelta a España.

Naast zijn uitzonderlijke kwaliteiten als ronderenner etaleerde Boogerd ieder voorjaar zijn kunnen in de klassiekers en de semi-klassiekers. Zowel in 1999 als in 2003 eindigde hij als tweede in de strijd om de Wereldbeker. Bovendien bezette hij in 1999 de tweede plaats op de wereldranglijst van de Internationale Wieler Unie UCI.

Volgens algemeen directeur Theo de Rooij van de Rabo Wielerploegen zal met het vertrek van Michael Boogerd een tijdperk in het Nederlands wielrennen worden afgesloten, het tijdperk van Michael Boogerd en Erik Dekker. 'Michael Boogerd is nog steeds een fantastische wielrenner. Iemand naar wie ik als liefhebber graag kijk, want hij koerst altijd met zijn hart. Voor het Nederlands wielrennen in het algemeen en voor de Rabo Wielerploegen in het bijzonder is het jammer dat er een eind aan een tijdperk komt. Boogie heeft het Nederlandse wielrennen veel gegeven', aldus de Rooij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud