Wielrenner Roberto Heras twee jaar geschorst

(belga) - De Spaanse wielrenner Roberto Heras werd woensdag voor twee jaar geschorst door de Spaanse wielerfederatie. Bovendien is hij zijn eindzege in de Ronde van Spanje 2005 kwijt. De 31-jarige Heras testte na de twintigste etappe in de jongste Vuelta positie op het gebruik van EPO (erythropoïetine).

Eugenio Bermudez, secretaris-generaal van de Spaanse federatie, deelde mee dat de einzege in de Vuelta 2005 nu toekomt aan Denis Menchov (Rabobank). De 28-jarige Rus werd in september tweede in de eindstand, op 4 minuten en 36 seconden van Heras. In het nieuwe eindklassement gaat hij de Spanjaarden Carlos Sastre en Francisco Mancebo respectievelijk met 18 seconden en met 1 minuut en 22 seconden vooraf.

Heras schreef op 18 september wielergeschiedenis door de Vuelta voor de vierde keer te winnen. Eerder won hij in 2000, 2003 en 2004. In november bleek echter dat hij na de voorlaatste etappe (17 september), een tijdrit over 38,9 kilometer van Guadalajara naar Alcala de Heneras, een positieve controle afgeleverd had. Heras werd tweede in die tijdrit. Toen de tegenexpertise hetzelfde resultaat opleverde werd hij ontslagen door zijn team Liberty Sugeros. Het record van drie Vueltazeges moet hij nu delen met de Zwitser Tony Rominger, die in de jaren '90 drie keer achter elkaar de beste was (1992, 1993 en 1994).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud