Wrak in Poolse Oostzee geïdentificeerd als 'Graf Zeppelin'

Experts van de Poolse marine hebben een scheepswrak in de Oostzee met zekerheid als het Duitse vliegdekschip 'Graf Zeppelin' geïdentificeerd. Maandag ontdekte een Poolse oliefirma bij het zoeken naar olie- en gasvoorraden in de Oostzee het meer dan 260 meter lange wrak, 30 zeemijl ten noorden van Wladyslawowo.

(foto belga) - Een schaalmodel van de 'Graf Zeppelin'.

(belga) - De bemanning van de 'Arctowski' die de identiteit van het schip nu bevestigde, vond twee jaar geleden reeds het wrak van het vluchtelingenschip 'Steuben' in de Oostzee. Omdat de 'Graf Zeppelin' het enige Duitse vliegdekschip was en de omvang van het gevonden schip ongebruikelijk was, was het sedert de ontdekking van het wrak maandag al zo goed als zeker, dat het om de in 1947 gezonken 'Graf Zeppelin' ging.

De als een prestige-object van de Duitse marine gebouwde 'Graf Zeppelin', werd van bij de aanvang door pech achtervolgd. Het vliegdekschip waarvan de bouw in 1936 werd aangevat, is nooit voltooid geworden. Oorspronkelijk zou het plaats bieden aan 42 vliegtuigen. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam de 'Graf Zeppelin' in Sovjetbezit. Over het einde van het vliegdekschip bestaan er verschillende versies: de Sovjets zouden het opgeblazen hebben of het zou op een mijn gelopen zijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud