Youssou N'Dour krijgt UNESCO-muziekprijs

(belga) - Youssou N'Dour is donderdag in het Duitse Aken bekroond met de UNESCO-muziekprijs. De cultuurorganisatie van de Verenigde Naties en de Internationale Muziekraad huldigden de Senegalese zanger voor zijn verdiensten in de muziekwereld, zijn goede verstandhouding met het volk en zijn sociaal engagement.

N'Dour geldt als één van de belangrijkste wegbereiders van de Afrikaanse muziek van de afgelopen twintig jaar en als verbindingsschakel met de westerse popmuziek. De 45-jarige zanger werkte tijdens zijn carrière samen met artiesten zoals Sting en Peter Gabriel. Met Neneh Cherry tekende hij voor de hit 'Seven Seconds'.

"Met uw muziek hebt u zich voor tolerantie en tegen racisme geëngageerd en bijgedragen aan de kunstopvoeding en het begrijpen van de kunst", aldus Milagros del Corral, vertegenwoordigster van de secretaris-generaal van de UNESCO tijdens de plechtigheid. Volgens del Corral zorgde N'Dour ook voor een kritisch bewustzijn voor de belangrijkste vragen over Afrika.

Door de verbinding van traditionele Afrikaanse muziek met rock- en popelementen maakte N'Dour wereldwijd naam en faam als muzikant, componist, groepsleider en muziekproducent. De jury huldigde de zanger ook omwille van zijn sociaal engagement. N'Dour heeft een eigen liefdadigheidsstichting opgericht en ondersteunt ook verschillende sociale projecten.

De UNESCO-muziekprijs is één van de meest gerenommeerde muziekonderscheidingen. De prijs bestaat uit een medaille, een oorkonde en een geldprijs van 2.500 euro. Eerder werden componisten Leonard Bernstein en György Ligeti, violist en dirigent Yehudi Menuhin en de Canadese jazzartiest Oscar Peterson al bekroond met de UNESCO-muziekprijs.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud