Zaak-Zheyun Ye: Lierse naar derde klasse, Put geschrapt

De Controlecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft maandag Lierse SK en ex-trainer Paul Put schuldig bevonden in de zaak rond de gokchinees Zheyun Ye. De commissie stelt aan het Uitvoerend Comité voor om Lierse volgend seizoen naar de derde klasse te degraderen en om Put uit het ledenbestand te schrappen.

(belga) Als de straffen bevestigd wordt door het Uitvoerend Comité, zal Lierse het seizoen 2008-2009 in derde klasse moeten starten, met een handicap van zes punten. Bovendien zal de club ook nog een boete van minstens 15.000 euro moeten betalen. Lierse kondigde al aan in beroep te zullen gaan tegen de zware sanctie.

De schrapping van Paul Put betekent dat hij in België nergens meer aan de bak kan. Pas ten vroegste na vijf jaar kan hij weer lid worden. Mogelijk is de schorsing levenslang, als de voetbalbond blijft weigeren hem opnieuw aan te sluiten.

Van de ex-spelers van Lierse krijgt Hasan Kacic de zwaarste straf. Hij wordt voor twee jaar geschorst en kan dus niet meer in België voetballen. De straf wordt ook doorgegeven aan de Europese en internationale voetbalbonden UEFA en FIFA en geldt zo mogelijk ook internationaal. Hij kan dus in principe blijven voetballen bij zijn huidige club Sint-Truiden. Clif Mardulier, nu doelman bij het Nederlandse Roda JC, kreeg geen sanctie, omdat hij volgens de Controlecommissie al genoeg is gestraft. Hij kon door de aanslepende procedure al 18 maanden niet voetballen. De Controlecommissie acht het wel bewezen dat alle spelers die hun straf nu kennen de competitie vervalst hebben.

Laurent Delorge, Yves Vanderstraeten, Marius Mitu, Igor Nikolovski en Laurent Fassotte zijn buiten schot, zolang er geen uitspraak is van de burgerlijke rechtbank.

De Controlecommissie acht het bewezen dat Lierse aan competitievervalsing gedaan heeft en baseert zich daarvoor op een aantal elementen. Zo is er de 400.000 euro die gestort werd op de rekening van toenmalig interim-voorzitter Chris De Nijn en bleek algemeen manager Gaston Peeters een goede bekende van Ye. Voorts betwijfelt de commissie dat Paul Put zo'n grootscheeps operatie had kunnen opzetten zonder dat het bestuur, of minstens een deel ervan, daar iets van wist.

De Controlecommissie beschouwt Put als de spilfiguur in de omkoopzaak rond de gokchinees. "Hij introduceerde Ye en was zijn vertrouwensman. Hij betaalde zelfs premies voor het vervalsen van wedstrijden. Hij zette ook spelers onder druk om deel te nemen aan het systeem."

Het bondsparket had tegen Paul Put drie jaar schorsing geëist. Voor de spelers had bondsprocureur Verstringhe mildere straffen gevraagd, vooral voor diegenen die meegewerkt hebben aan het onderzoek. Zo wilde het bondsparket twee jaar schorsing waarvan 18 maanden met uitstel voor Mardulier. Tegen Kacic was twee jaar geëist, tegen Milenkovic een jaar.

Op de uitspraak van de Controlecommissie, op de hoofdzetel van de KBVB in Brussel, waren Cliff Mardulier en Lierse-voorzitter Leo Theyskens aanwezig. De andere betrokkenen kwamen niet luisteren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud