Zes cultuurhuizen krijgen Vlaamse subsidies

(belga) - Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) kent dit jaar subsidies toe aan het Kunstencentrum Nona in Mechelen, de Expeditie in Gent, Netwerk in Aalst, De Kreun in Bissegem, het Kunstencentrum STUK in Leuven en Tor in Genk.

De subsidies kaderen in het reglement voor sectorale culturele infrastructuur van bovenlokaal belang. Dat reglement is bedoeld om investeringen in de infrastructuur van kunstencentra, beeldende kunstencentra, muziekclubs, muziekeducatieve en jeugdinfrastructuur met een bovenlokaal belang te ondersteunen. De subsidie wordt aangerekend op het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCI), deelt het kabinet van Anciaux mee.

Zes projecten die elk een uitgewerkte subsidieaanvraag indienden, kunnen rekenen op een ondersteuning. Het Kunstencentrum Nona te Mechelen krijgt 125.000 euro, wat de totale subsidie vanuit het FoCI voor het nieuwbouwproject van Nona op 1 miljoen euro brengt.

De Expeditie in Gent, die voornamelijk werkplaatsen beoogt voor podiumkunst, muziek en experimentele media, ontvangt van Anciaux 200.000 euro. De totale ondersteuning vanuit het FoCI voor het vernieuwbouwproject bedraagt daardoor 420.000 euro.

Voor Netwerk in Aalst, dat een fabriek ombouwt tot beeldend kunstencentrum, trekt de Vlaamse Cultuurminister 210.000 euro uit. De totale subsidie vanuit het FoCI voor dit vernieuwbouwproject komt daarmee op 735.000 euro.

De muziekclub De Kreun in Bissegem bouwt een nieuwe concertzaal op de site van het Muziekcentrum in Kortrijk en ontvangt van Anciaux 275.000 euro. Alles samen bedraagt de steun van het FoCI daardoor 400.000 euro.

Het Kunstencentrum STUK in Leuven krijgt 250.000 euro voor noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw. Reeds bij de bouw zelf (1998-2001) werd hiervoor 2,8 miljoen euro toegekend.

Tor in Genk, tot slot, een werkplaats voor artistieke creatie en onderzoek, ontvangt de gevraagde 40.000 euro voor het inrichten van een tweede repetitieruimte, wat de totale subsidie vanuit het FoCI voor dit project op 72.000 euro brengt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud