Zidane en Materazzi krijgen boete en schorsing

De Fransman Zinédine Zidane heeft drie wedstrijden schorsing gekregen en 4800 euro boete voor zijn kopstoot aan de Italiaan Marco Materazzi tijdens de finale van het WK voetbal in Duitsland. Materrazi kreeg twee wedstrijden schorsing en 3200 euro boete. De Wereldvoetbalbond (FIFA) maakte de sancties donderdag vanop de hoofdzetel in Zürich bekend.

(belga) Zidane werd vanochtend gehoord door de disciplinaire commissie van de FIFA, Materazzi deed op 14 juli al zijn verhaal. Een confrontatie tussen de twee werd in laatste instantie afgeblazen.

De Franse kapitein, die zijn briljante carrière op het WK in mineur afsloot, reageerde naar eigen zeggen op beledigingen van de Italiaan aan het adres van zijn zus en moeder. Materazzi gaf de beledigingen toe, maar niet over Zidanes moeder. De FIFA maakte publiek dat de beledigingen 'niet van racistische aard' waren. 'De twee spelers hebben unaniem toegegeven dat de woorden van Materazzi een aanval waren op de eer, maar niet van racistische aard', aldus de disciplinaire commissie, die de exacte bewoordingen wel niet meedeelde.

De 34-jarige spelverdeler, die zijn voetbalschoenen na de WK-finale aan de haak hing, engageerde zich bij de FIFA om een stage te doen. 'In de wetenschap dat Zidane een punt zet achter zijn carrière, heeft de commissie kennis genomen van het engagement van Zinédine Zidane om zich bovenop de uitgesproken sancties drie dagen beschikbaar te stellen van de FIFA voor humanitaire acties ten voordele van kinderen en adolescenten', las FIFA-woordvoerder Andreas Herren een communiqué voor. 'Tijdens hun verhoren boden beide spelers de FIFA hun verontschuldigingen aan voor hun ongepast gedrag en spraken hun spijt uit over het incident.'

Zidane werd tijdens zijn hoorzitting vanochtend bijgestaan door de Franse bondsvoorzitter Jean-Pierre Escalettes en adjunct-directeur-generaal Jean Lapeyre.

De Franse nummer 10 ging door het lint in de 110e minuut van de verlenging van de WK-finale bij een 1-1 stand en kreeg de rode kaart van de Argentijn Horacio Elizondo na zijn kopstoot op de borst van Materazzi. In de strafschoppenreeks haalde Italië het nadien met 5-3.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud