Advertentie

Zoo van Antwerpen breidt uit

De plannen voor de uitbreiding van onze 164 jaar oude nationale dierentuin zijn al enkele decennia oud. Maar door de verstrenging van de wet op het dierenwelzijn worden dierentuinen verplicht hun dieren meer ruimte te geven.

(tijd) 'De wet bracht onze uitbreidingsplannen in een stroomversnelling. Ze moeten onze okapi's, giraffen en kweekdieren de wettelijk toegelaten ruimte verlenen', legt Zoo-uitbater Rudy Van Eysendeyk uit.

Beschermd monument

Een van de struikelblokken voor de uitbreiding van de Zoo, die tien jaar zal duren, was de status van enkele dierenverblijven als beschermd monument. Een andere moeilijkheid is de strakke inbedding van de Zoo in de stadskern van Antwerpen, met aan de rechtervleugel het Centraal Station en links een dertigtal aanpalende huizen in de Ommeganckstraat en de Ploegstraat.

Maar na een lange en moeizame weg is een oplossing gevonden. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA), die de Zoo uitbaat, heeft de voorbije tien jaar alle woningen in de twee straten gekocht. Begin februari verleende de stad Antwerpen een stedenbouwkundige vergunning om ze af te breken.

Robbrecht en Daem

Meer dan honderd architectenbureaus stuurden een ontwerp in voor de 'Vernieuwde Zoo van de 21ste Eeuw'. Een jury onder leiding van de Vlaamse bouwmeester Marcel Smets koos voor dat van het Gentse bureau Robbrecht en Daem. 'Een dierentuin laat op elk kind een diepe indruk na', zegt architect Paul Robbrechts. 'De Zoo van Antwerpen is een van de weinige plekken die verankerd zijn in de ziel van alle Europeanen.'

30 miljoen

Hoe de uitgebreide Zoo er binnen tien jaar precies zal uitzien, is nog niet helemaal duidelijk. Robbrecht en Daem willen de 19de-eeuwse Zoo verzoenen met haar hedendaagse invulling van 'edutainment', zonder dat ze haar functie als oase van rust in de stad verliest.

Voor de hele uitbreiding is een budget van 30 miljoen euro uitgetrokken. De KMDA en de Vlaamse regering financieren de verbouwing. Over de verdeelsleutel bestaat nog geen eensgezindheid.

TP

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud