Zuidafrikaanse film wint Gouden Beer

(belga) - Voor het eerst heeft een film uit Afrika de Gouden Beer van de Berlinale gewonnen. De verrassende winnaar van het filmfestival was 'U-Carmen eKhayelitsha', eenverfilming van de bekende opera van George Bizet 'Carmen'.

Voor de in Zuid-Afrika werkende Britse theaterregisseur Mark Dornford-May is "U-Carmen eKhayelitsha" zijn filmdebuut. Dornford-May leidt in Zuid-Afrika het theatergezelschap Dimpho di Kopane. De film steunt op de theaterproductie die in 2001 in Kaapstad in première ging en met veel succes opgevoerd werd in Londen, New York en Toronto.

De bekroning kwam onverwacht, maar kreeg applaus bij de bekendmaking. De internationale jury, onder leiding van de in Hollywood werkende Duitse regisseur Roland Emmerich, koos 'U-Carmen eKhayelitsha' eenparig als winnaar. "De beslissing is helemaal niet moeilijk geweest", zei de juryvoorzitter.

Het verhaal werd grotendeels gefilmd in de straten van de zwarte township Khayelitsha nabij Kaapstad en is volledig gebracht in het Xhosa. De hoofdrol wordt vertolkt door mezzo-sopraan Pauline Malefane, die zelf afkomstig is van Khayelitsha.

De film 'Sophie Scholl - Die letzten Tagen' die Julia Jentsch een Zilveren Beer als hoofdactrice opleverde en regisseur Marc Rothemund een Zilveren Beer voor de beste regie, gaat over de laatste dagen in het leven van de in 1943 terechtgestelde Duitse verzetsstrijdster en medeoprichtster van 'de witte roos'. Zelden was de filmkritiek zo eensgezind om te stellen dat Jentsch haar rol meesterlijk speelt. De Berlijnse actrice, die bij de uitreiking niet aanwezig kon zijn omdat zij in München op de planken stond, is al enige tijd een lieveling van het publiek. Ook voor haar vorige prent, 'Die fetten Jahre sind vorbei' (The Edukators) van Hans Weingartner, waarin zij een revolterende studente speelt, kreeg zij veel lof.

Met haar intensieve belichaming van de in 1943 door de nazi's terechtgestelde Sophie Scholl bereikt Jentsch een hoogtepunt in haar carrière. De ongekunsteld overkomende actrice van amper 27 jaar komt van het toneel. Een van haar glansrollen was die van Desdemona in Shakespeares 'Othello'. In 2002 werd zij door het tijdschrift Theater Heute tot beste jonge actrice uitgeroepen.

De Amerikaan Lou Taylor Pucci die een Zilveren Beer kreeg voor zijn hoofdrol in 'Thumbsucker' (letterlijk: duimzuiger) van Mike Mills, speelt de rol van Justin Cobb, een adolescent die op zijn 17de nog steeds op zijn duim zuigt. Dit portret geeft aanleiding tot een bitterzoete satire over de ontwrichting van zowel het gezin als de maatschappij in de Verenigde Staten. Ten prooi aan zware angstcrisissen, vindt Justin steun bij zijn 'new age' orthodontoloog, een aanhanger van de hypnose, gespeeld door Keanu Reeves. Lou Taylor Pucci werd onlangs voor zijn rol al bekroond op het Sundance Filmfestival.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud