Zweedse winnaar op Internationaal Kortfilmfestival Leuven

De jury van het Internationaal Leuvense Kortfilmfestival Leuven (IKL) heeft zaterdagavond 'Godkänd' van de Zweedse cineaste Lisa Langseth uitgeroepen tot de beste kortfilm. Uit meer dan 1.350 inzendingen werden 35 titels geselecteerd die de afgelopen week tijdens het festival vertoond werden.

(belga) 'Six Shooter' van Martin McDonagh (UK/Ierland) kreeg de publieksprijs. 'Godkänd' vertelt het verhaal van drie adolescenten die een pervers machtsspelletje spelen. Aan de prijs is een bedrag van 2.500 euro verbonden.

De publieksprijs voor 'Six Shooter', die eerder dit jaar al de Oscar won voor de beste kortfilm, was goed voor 1.500 euro. Deze kortfilm handelt over een man wiens vrouw net gestorven is en die in de trein aan de praat geraakt met een vreemde jongeman.

In de Vlaamse kortfilmcompetitie werd 'Anemoon' van Nathalie Teirlinck uitgeroepen als beste fictiefilm. 'Explode RU486' van Jesse De Greef kreeg in deze categorie de prijs voor het beste debuut en 'Zondvloed' van Peter Ghesquière de publieksprijs.

In de categorie voor korte animatiefilms ging de prijs naar 'Administrators' van Roman Klochkov. Tot slot was er nog de videoclipcompetitie waar 'How does it feel' van Lars Damoiseaux de laureaat was.

Eerder deze week ging de Humo Award voor beste komische kortfilm naar 'Fernsehturm' van Alexander Van Waes.

De organisatoren blikten zaterdagavond tevreden terug op het voorbije festival tijdens dewelke gepoogd werd een overzicht te bieden van de meest opmerkelijke nieuwe films, filmmakers, trends en evoluties binnen de sector, in totaal goed voor 280 kortfilms verdeeld over 31 compilaties, die een week lang enkele keren vertoond worden.

Volgens programmator Frank Moens daagden in totaal meer dan 7.000 mensen op, wat minstens zo goed is als de editie van vorig jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud