Advertentie
Advertentie

Historicus Howard Zinn overleden

©RV DOC

De Amerikaanse hoogleraar en historicus Howard Zinn is woensdag op 87-jarige leeftijd overleden. Zinn is de schrijver van het standaardwerk 'A People's History of the United States', een alternatieve geschiedenis van de VS. Van dat boek zijn over de hele wereld miljoenen exemplaren verkocht. Volgens de krant Boston Globe overleed de docent aan de Universiteit van Boston tijdens een verblijf in Santa Monica, Californië, aan een hartaanval.

(belga) - Van de jaren '50 tot en met de jaren '70 stond Zinn, notoir tegenstander van de Amerikaanse interventie in Vietnam en pleitbezorger van burgerrechten voor de Afro-Amerikanen, centraal in de sociale omwenteling in zijn land. De verwezenlijkingen van die omwenteling zijn sedert het Reaganisme inmiddels deels ongedaan gemaakt.

Merkwaardig genoeg schreef Zinn zijn anti-imperialisme vaak toe aan het feit dat hij in de Tweede Wereldoorlog als bommenwerper van de US Air Force onder andere meegewerkt had aan de bombardementen van Berlijn. Later schreef hij exhaustief over de ethische dilemma's van soldaten tijdens de oorlog, met name over in hoeverre bombardementen 'legitiem' zijn als daarbij ook burgerdoden vallen.

'Zijn geschriften hebben het geweten van een hele generatie veranderd', zo reageerde linguist en polemoloog professor Noam Chomsky, eveneens een links intellectueel. De eer om met de in New York geboren Zinn samen te werken viel onder meer acteur Matt Damon, cineast Oliver Stone en de zangers Bruce Springsteen en Bob Dylan te beurt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud