Bob Van Reeth ontwerpt Holocaustmuseum

De Antwerpse architect Bob Van Reeth gaat met zijn bureau AWG Architecten het project rond de Kazerne Dossin in Mechelen uitwerken. Hij kwam als laureaat uit de bus nadat er een open oproep gelanceerd werd voor het ontwerpen van het nieuwe Holocaustmuseum dat daar moet komen. Dat maakte Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag bekend.

(belga) - Nu huist in de kazerne het Joods Museum voor Deportatie en Verzet. Dat wordt uitgebreid tot een museum en documentatiecentrum over de Holocaust en de mensenrechten, verdeeld over verschillende gebouwen.

De Vlaamse regering kocht de beschermde voorbouw van de kazerne en het voormalige arresthuis dat daar tegenover ligt. In totaal werd er 25 miljoen euro voor uitgetrokken.

Het beheer van de kazerne is een samenwerking van de Vlaamse gemeenschap, de provincie Antwerpen en de Joodse gemeenschap, vertegenwoordigd door de bestaande vzw van het Joods Museum.

Hoge ambities 

Volgens Kris Peeters kiest de Vlaamse overheid met Bob Van Reeth voor het ontwerp dat het beste aansluit bij de hoge ambities van het project.

Vooral het oude arresthuis zal ingrijpend veranderen. Het oorspronkelijke gebouw wordt grotendeels afgebroken. Er komt een muur rond het museum die de contouren van het terrein zal volgen als een soort verderzetting van de oude stadsmuur waar de beulen van Breendonk werden omgebracht.

Het nieuwe gebouw waarin de bezoekers de geschiedenis van de Holocaust zullen leren kennen, staat deels binnen en deels op die muur. Waar het niet op de muur rust, staat het op gietijzeren kolommen.

Tussen het arresthuis en de voorbouw ligt een plein dat als verbindingsstuk moet dienen. Het zal heraangelegd worden met dezelfde materialen als het vernieuwde museum.

Qua inhoud zal het nieuwe museum naast de huidige tentoonstelling ook ruimte maken voor meer historische kadering en actuele onderwerpen zoals genocide en burgeroorlog. Tegen 2011 zou het project klaar moeten zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content