LA Lakers pakken NBA-titel

Foto EPA ©EPA

De LA Lakers hebben de NBA-titel 2008-2009 veroverd. In het vijfde duel van de finale van de play-offs versloeg het team van Didier Mbenga zondagavond Orlando Magic met 86-99.

(belga) - In de reeks naar de best-of-seven had het team van vedette Kobe Bryant daarmee een onoverbrugbare 4-1 kloof geslagen. Het is voor het eerst dat een Belg de titel in het Amerikaanse profbasket bemachtigt. Bryant scoorde in het ultieme duel 30 punten en werd nadien uitgeroepen tot MVP (beste speler) van de finale.

Voor de LA Lakers, is het de vijftiende titel in 30 finales, de eerste sinds 2002. Op de erelijst volgen ze de Boston Celtics op, die vorig seizoen nog te sterk waren voor de Lakers in de finale en dit jaar in de halve finales van de Conferences strandden.

Phil Jackson, de succescoach van de Lakers, pakt al zijn tiende titel. Kobe Bryant rijft zijn vierde titel binnen, na de succesperiode 2000-2002, toen hij samen met Shaquille O'Neal drie keer op rij de titel pakte met LA. De allereerste titel van de Lakers dateert al van 1949, toen ze nog in Minneapolis (Minnesota) speelden.

Orlando, dat nooit zijn wil kon doordrukken in de finale, verliest de eindstrijd voor de tweede keer in de clubgeschiedenis. In 1995 bleek Houston al te sterk.

De 28-jarige Didier Mbenga, de Congolese Belg van de Lakers, is de eerste Belg die de NBA-titel wint. Mbenga, die dit seizoen weinig aan spelen toekwam en ook in het vijfde duel niet in actie kwam, vluchtte eind jaren 90 na een verblijf van acht maanden in een Congolese cel, omdat hij als Kasai aanzien werd als een Rwandese Tutsi, naar ons land en vroeg politiek asiel aan. Via de ex-basketters Willy Van Damme en Willy Steveniers baande het 2,13 m lange talent zich een weg naar het basketparadijs in de VS.

NBA: finale play-offs (best-of-seven), wedstrijd 5: Orlando Magic - LA Lakers 86-99. Eindstand: 1-4.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud