MIT forceert doorbraak in zonne-energie

Een nieuwe, zuivere methode waarbij zonne-energie kan worden opgeslagen in brandstofcellen om te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Utopie? Onderzoekers van het MIT claimen in de juli-editie van 'Science' met een nieuw proces een revolutie te ontkenen op het vlak van energiewinning.

(tijd) - Een onderzoeksteam van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) onder leiding van professor Daniel Nocera baseerde zich op het fotosyntheseproces dat planten gebruiken om zonlicht om te zetten in bruikbare energie. Ze ontwikkelden een nieuw proces waarbij zonne-energie wordt gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof, beide belangrijke componenten bij het vervaardigen van brandstofcellen die zorgen voor koolstofvrije verbranding. Een van de grote nadelen van zonne-energie is de opslag. Zonne-energie kan alleen overdag worden gewonnen en de overtollige energie kan wel worden opgeslagen, maar dit was tot nu toe een zeer inefficiënt proces.

'Simpel, goedkoop en efficiënt'

Het sleutelelement in het nieuwe proces is een katalysator bestaande uit kobalt, fosfaat en een elektrode. Wanneer er electriciteit door de katalysator stroomt, komende van een fotovoltaïsche cel, windturbine of eender welke andere energiebron, wordt een dunne film gevormd rond de katalysator waarbij zuurstof wordt geproduceerd. Gecombineerd met een andere katalysator, zoals platina die waterstof uit water kan produceren, wordt het mogelijk om het fotosyntheseproces van planten na te bootsen. De methode is volgens MIT 'simpel, goedkoop en efficiënt' en zal zonne-energie van een relatief marginale vorm van energiewinning doen evolueren naar een mainstream energiebron.

Professor Daniel Nocera over het nieuwe proces (Bron: MIT)

 

'Reuzensprong'

James Barber, een autoriteit op het vlak van fotosynthese die niet betrokken was bij het project, noemde de ontdekking een 'reuzensprong' naar een zuivere, koolstofvrije energiebron op grote schaal. 'Het belang van de uitvinding kan niet worden onderschat', stelde hij. 'Het opent de deur naar nieuwe technologieën op het vlak van energiewinning die onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kunnen verkleinen en het klimaatprobleem kunnen aanpakken.'

Nocera mikt op een termijn van 10 jaar om de technologie in de huishoudens te introduceren. Zo kan overdag energie gebruikt worden door gebruik te maken van zonnecellen. 's Nachts kan de overtollig opgeslagen energie terug omgezet worden in electriciteit.

Klik om te vergroten

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content