'She, a Chinese' wint Gouden Luipaard in Locarno

De Duits-Britse film "She, a Chinese" van Xiaou Guo heeft zaterdag het Gouden Luipaard gewonnen op het internationale filmfestival van Locarno. Het gaat om de langverwachte tweede film van de regisseuse en schrijfster ("How is Your Fish Today") die in Groot-Brittannië woont.

(belga) - Aan de hoofdprijs van het "kleinste van de grote filmfestivals" hangt een bedrag van 90.000 Zwitserse frank, omgerekend zo'n 60.000 euro, vast.

"She, a Chinese" beschrijft de odyssee van een jonge Chinese, die haar provincie verlaat en uitwijkt naar Groot-Brittannië, waar ze een vreemde blijft. Dit jaar waren er in Locarno heel wat films die draaiden rond de thema's van ballingschap, thuis en identiteit.

In totaal namen er achttien films uit vijftien landen aan de competitie deel. Twee films gingen telkens met twee prijzen aan de haal.

De Russische prent "Buben, Baraban" van Alexej Mizgirev kreeg de speciale prijs van de jury en de prijs voor de beste regie. "Nothing Personal" van Urszula Antoniak (Nederland/Ierland) won het Luipaard voor het beste debuut. Voor haar rol in die film werd Lotte Verbeek onderscheiden als beste actrice.

De filmvoorstellingen in de openlucht behoorden tot de hoogtepunten van het elf dagen durende festival op de Piazza Grande aan het Lago Maggiore.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content