Slachtoffers gaan betogen op Sint-Pietersplein

Foto AFP

Twee Amerikaanse slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken organiseren op 31 oktober op het Sint-Pietersplein in Rome een demonstratieve 'Dag van de Hervorming'. Dat meldt de religieuze internetsite Rknieuws.net woensdag onder aanhaling van het gezaghebbende Amerikaanse katholieke weekblad 'National Catholic Reporter'.

(belga) - Bernie McDaid en Olan Horne, twee van de vijf slachtoffers die op 17 april 2008 met paus Benedictus XVI tijdens zijn bezoek aan de VS over hun seksueel misbruik spraken, verwachten dat er in oktober 50.000 mensen naar Rome zullen komen. 'Slachtoffers van seksueel misbruik, vernieuwers binnen de Kerk en 'gewone' kerkgangers', aldus de initiatiefnemers. Zij hebben inmiddels contact met vernieuwingsgezinde groepen in de hele wereld, met name in Europa.

'Voor het eerst in de geschiedenis kunnen de kinderen van deze misdaden uit de hele wereld samen één stem laten horen. Na deze dag zal de wereld dit probleem niet meer kunnen ontkennen', aldus McDaid en Horne. Zij roepen ook priesters op naar Rome te komen. 'Diep vanbinnen weten zij dat hun Kerk in vreselijke nood verkeert.'

Horne zegt in het interview dat op 31 oktober ook een vierstappenplan tot hervorming zal worden aangeboden. Zo moeten er onafhankelijke hoorzittingen worden georganiseerd over de manier waarop Rome met seksueel misbruik dient om te gaan. Seminaristen, priesters en bisschoppen moeten effectief gescreend worden en leken moeten bij bisschopsbenoemingen betrokken worden. Onderwijsprogramma's over seksueel misbruik moeten overal ter wereld onderdeel van de priesteropleiding zijn.

De initiatiefnemers hebben 31 oktober als datum uitgekozen omdat in christelijke kringen deze dag bekend staat als 'hervormingsdag': de dag waarop Maarten Luther in 1517 zijn 95 stellingen in Wittenberg bekend maakte, het begin van de Reformatie.


Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud