Liever aandelen dan cash bij keuzedividend

De versevoedingsgroep Ter Beke bespaarde 3,6 miljoen euro door voor de eerste keer een keuzedividend aan te bieden. ©Wouter Van Vooren

Als u de optie krijgt om te kiezen tussen een dividend in cash of aandelen bij de bedrijven waarin u investeert, gaat u meestal het best voor de aandelen. Let wel op voor de addertjes onder het gras.

Tot nu was het op de Brusselse beurs alleen gangbaar bij vastgoedbedrijven: de keuze tussen een dividend in aandelen of in cash. Maar door de coronacrisis is de populariteit van het keuzedividend toegenomen. Zowel de versevoedingsgroep Ter Beke als de Congoholding Texaf liet aandeelhouders dit jaar voor het eerst kiezen. Daarmee volgt België langzaam de weg van Nederland, waar de praktijk al jaren courant is.

Bedrijven kunnen via een keuzedividend cash in de onderneming houden en op die manier sneller groeien, schulden aflossen of moeilijke periodes zoals nu doorkomen. Tegelijk belonen ze toch de aandeelhouders. Beleggers die hun coupons nodig hebben om van te leven of om andere uitgaven te doen, krijgen hun centen. Maar aandeelhouders die blijven geloven in hun bedrijf gaan het best voor de aandelen. Ze kunnen de stukken meestal met een korting op de beurskoers verkrijgen, en moeten bij veel brokers geen makelaarskosten betalen. Een win-winsituatie dus. Meestal kunt u trouwens voor een deel van uw positie kiezen voor aandelen en voor een ander deel voor cash.

Dit jaar bieden dertien bedrijven een keuzedividend aan voor de uitkering van het boekjaar 2019. Bij elf is de keuzeperiode afgelopen. Amper twee noteren onder de uitgifteprijs: Ter Beke en Befimmo . Voor dat laatste is er de verzachtende omstandigheid dat het om een voorschot van de coupon ging voor de coronacrisis losbarstte. In de meeste gevallen deed u een goede zaak door de aandelen te kiezen. De gemiddelde beurskoers noteert 8 procent hoger dan de uitgifteprijs (exclusief Befimmo).

180 miljoen
De Belgische genoteerde bedrijven houden dit jaar via keuzedividenden 180 miljoen euro in huis.

Via de keuzedividenden bespaarden de ondernemingen samen 180 miljoen euro. De fiscus verliest daar niets aan. Wat u als belegger ook kiest: eerst gaat 30 procent van de brutocoupon naar vadertje staat. Concreet herbelegt u de nettocoupon in nieuwe aandelen, wat resulteert in een kapitaalverhoging voor het bedrijf en dus een versterking van het eigen vermogen. Nadien moet de groepswinst wel over meer stukken worden verdeeld.

Populariteitspoll

Dit jaar opteerde gemiddeld 56 procent van de beleggers voor een dividend in aandelen. De uitslag is voor de bedrijfsleiding vaak een populariteitspoll. Hoe meer beleggers hun centen in de onderneming willen houden, hoe groter het vertrouwen in het bedrijf. Ter Beke leidt de dans met 74 procent. Al kreeg de maker van Come a Casa-gerechten steun van zijn referentieaandeelhouder. De familie Coopman, die twee derde controleert, koos volledig voor de aandelen. De familie was goed voor 3,3 miljoen van de 3,6 miljoen euro waarmee het bedrijf zijn kapitaal kon aandikken. ‘Dit helpt om de gevolgen van Covid-19 zoveel mogelijk te beperken’, zegt Ter Beke.

Het keuze dividend helpt om de gevolgen van Covid-19 zoveel mogelijk te beperken.
Ter Beke

Bij Texaf koos de meerderheidsaandeelhouder Philippe Croonenberghs ervoor 70 procent van zijn dividend in aandelen te ontvangen. Ook de Chinese familie Cha, die een tiende controleert, deed dat grotendeels. ‘De beurskoers geeft het potentieel van ons aandeel niet weer’, zei Croonenberghs daarover.

Dat Texaf voor het eerst een optioneel dividend invoerde, heeft niet zozeer te maken met corona maar met de groeiplannen van het bedrijf. Bankfinanciering is niet te vinden omdat de banken het landenrisico van Congo niet willen dragen. Meer middelen in het eigen bedrijf houden helpt om sneller woningen te bouwen die nog altijd tegen hoge prijzen snel huurders vinden in Kinshasa. Croonenberghs herhaalde op de algemene vergadering dat hij wil doorgaan met de politiek van agressieve dividendverhogingen. De voorbije jaren steeg de coupon telkens een vijfde.

Bij Gimv koos bijna twee derde voor aandelen. Zowel de Vlaamse overheid, die 27 procent van de investeringsmaatschappij controleert, als het management koos unaniem voor de nieuwe stukken. De korting van 9,9 procent op de toenmalige beurskoers trok anderen over de streep. Intussen noteert het aandeel na een correctie weer dicht tegen de uitgifteprijs.

Kleiner succes

50%
Vastgoed
Bij de Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen koos gemiddeld de helft van de aandeelhouders voor een dividend in cash.

De meeste keuzedividenden vinden we in het vastgoed. De gereglementeerde vastgoedgroepen (gvv’s) zijn wettelijk verplicht 80 procent van hun winst uit te keren. Ze kunnen niet zelf beslissen meer middelen in de vennootschap te houden. Een keuzedividend kan dat verhelpen. Het succes is dit jaar kleiner dan vorig jaar. In 2019 koos 57 procent van de gvv-beleggers voor aandelen. Dit jaar is dat gemiddeld 50 procent. ‘Wellicht speelt corona een rol. Door de onzekerheid over het economische herstel zullen meer beleggers eieren voor hun geld gekozen hebben’, zegt een handelaar. ‘Daarnaast hebben veel andere bedrijven hun dividend verlaagd of geannuleerd. Beleggers zoeken daarom naar andere manieren om die gemiste inkomsten te compenseren.’

Waarom niet alle gvv’s een keuzedividend aanbieden? Sommige hebben geen behoefte aan vers kapitaal omdat de groeiplannen op een laag pitje staan, zoals bij Warehouses Estates Belgium of Ascencio . De familiale aandeelhouders hebben bovendien eerder interesse in cash en willen hun belang niet zien verwateren als anderen voor aandelen zouden kiezen. Ook bij Leasinvest wil de hoofdaandeelhouder Ackermans & van Haaren vermijden dat zijn belang onder de cruciale drempel van 30 procent zakt, want dat betekent minder zeggenschap.

Centen genoeg

Enkele gvv’s opteerden dit jaar - in tegenstelling tot vorige keren - alleen voor cash. ‘We hebben in het verleden drie keer een keuzedividend aangeboden’, zegt Bob Boeckx van de specialist in zorgvastgoed Aedifica . ‘Dit keer doen we het niet. We hadden in 2019 al 418 miljoen euro opgehaald, de grootste kapitaalverhoging tot nu toe onder de Belgische gvv’s. De aandeelhouders kregen via een voorkeurrecht al de mogelijkheid in Aedifica te investeren. Bovendien was onze schuldgraad toen erg laag.’

De verhuurder van studentenkoten volgt een gelijkaardige redenening om alleen voor cash te kiezen. ‘Door de recente kapitaalverhoging van 206 miljoen euro in oktober 2019 en een obligatie-uitgifte van 100 miljoen in april 2020 was er geen onmiddellijke nood aan extra kapitaalfinanciering’, zegt Sandra Aznar, hoofd investor relations bij Xior. Het bedrijf bevestigde woensdag dat de verhuur van studentenkoten geen last ondervindt van de pandemie.

Retail Estates

Bij de verhuurder van baanwinkels Retail Estates vindt iets bijzonders plaats. De keuzeperiode voor het dividend loopt nog tot half augustus. Maar de uitgifteprijs van de nieuwe aandelen ligt met 61,60 euro een stuk boven de beurskoers van 53 euro. Door de uitbraak van de tweede coronagolf en het faillissement van de huurder FNG (o.a. Brantano) stond de koers onlangs stevig onder druk.

Het zal een stukje liefdadigheid zijn als onze aandeelhouders dit jaar kiezen voor het dividend in aandelen.
Jan De Nys
CEO Retail Estates

‘We gaan onze modaliteiten voor het keuzedividend niet aanpassen’, zegt CEO Jan De Nys. ‘Zo’n aanpassing is nog nooit in de Belgische beursgeschiedenis gebeurd, en zou heel complex zijn. Vorig jaar was ons keuzedividend een groot succes. Nu zal het een stukje liefdadigheid zijn als onze aandeelhouders erop inschrijven. Ik weet dat beleggers goedkoper af zijn op de beurs, maar bij intekening kunnen ze nog altijd rekenen op 5 procent brutorendement. Voor de prijs van het keuzedividend baseren we ons op de intrinsieke waarde van ons aandeel. We noteerden daar altijd comfortabel boven. Door de crisis zijn we er nu onder beland.’

‘Gelukkig hebben we het geld niet nodig’, zegt De Nys. ‘Onze balans is stevig. We hadden ons voor de crisis geherfinancierd en op korte termijn vervallen geen grote leningen. We hebben ook geen zware afboekingen moeten slikken zoals sommige sectorgenoten. Al blijf ik voorzichtig. Door de zware kredietverliezen op FNG worden de banken wellicht voorzichtiger om nog leningen toe te staan aan sectorgenoten in de mode. Dat kan een overname van gesloten winkels bemoeilijken.’

Pas op uw tellen

Wie belegt via een onlinebroker moet op zijn tellen passen. Bij spelers als BinckBank of Keytrade moet u in uw profiel aangeven of u bij keuzedividenden voor aandelen of cash gaat. Bij veel beleggers is die standaardinstelling ‘aandelen’. Als u dat niet verandert voor het keuzedividend bij Retail Estates, zal de broker automatisch voor aandelen kiezen, terwijl cash in dit geval de logische keuze is.

Wereldhave Belgium stelde wegens de pandemie de betaling van zijn coupon uit. Het dividendvoorstel zakte wel al van 5,20 naar 4,50 euro. De betaling is pas voor oktober voorzien, maar de eigenaar van shoppingcentra stelde al expliciet een keuzedividend voor. U houdt dan het best de beurskoers en de uitgifteprijs in de gaten om te weten wat u moet doen. Met het uitgespaarde geld kunt u het misschien beter steunen door in een van zijn winkels te shoppen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud