Corona in België | Gunstige trend in zorg zet zich door

©mediafin

Een gids door de dagelijkse Covid-19-statistieken. Kernboodschap: meer tests brengen minder besmettingen aan het licht.

De moeilijke evenwichtsoefening tussen een bevolking die coronamoe is en een overbevraagde zorgsector, met deze lente slechts mondjesmaat versoepeling van de coronamaatregelen, begint stilaan resultaten op te leveren. Dat leren de dagelijkse coronastatistieken.

Van 27 april tot 3 mei werden elke dag gemiddeld 171 personen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19. Dat is een duidelijke afname met 15 procent. Er liggen wel nog steeds 2.402 coronapatiënten in het ziekenhuis (-13%), van wie 744 op intensieve (-14%). De regering kondigde begin april aan dat dat aantal onder 500 moet liggen vooraleer grotere versoepelingen mogelijk zijn.

De voorbije zeven daagden raakten elke dag gemiddeld 2.970 mensen besmet met het virus, een afname van 10 procent. Positief is dat er minder besmettingen gedetecteerd worden, terwijl er meer getest wordt: 47.400 per dag, een stijging van 6 procent. Een maand geleden zaten we nog in de omgekeerde situatie.

De positiviteitsratio daalt zo naar 7,1 procent. Van de 100 geteste mensen zijn er dus nog steeds ruim zeven positief, terwijl het de bedoeling is het cijfer onder de vijf te krijgen.

Gemiddeld vallen elke dag nog altijd 37 overlijdens te betreuren. Al 24.406 mensen zijn in ons land overleden aan Covid-19.

Spuitje richting vrijheid

Tegen de zomer wil de Belgische overheid 70 procent van de bevolking - de drempel voor groepsimmuniteit - ingeënt hebben. Op dit moment hebben 3,3 miljoen Belgen een eerste vaccinprik gekregen, 30 procent van de volwassen bevolking. De komende maanden schroeft vooral hofleverancier Pfizer/BioNTech de leveringen nog fors op, met vanaf mei ook het Janssen 'one shot' vaccin als extra werkpaard.

Het effect van de vaccinatiecampagne wordt ook zichtbaar in de statistieken. Vanaf midden februari is een duidelijke afname zichtbaar van het aantal overlijdens bij ouderen.

Testen, testen, testen

De vaccinatiecampagne is de snelweg naar de vrijheid. Intussen moet een ruime teststrategie helpen het virus in bedwang te houden. In de afgelopen week werden gemiddeld 47.400 tests per dag afgenomen, een stuk meer dan enkele weken geleden.

Waar en bij wie circuleert het virus?

De provincies Henegouwen, Antwerpen en Luik tellen de meeste nieuwe besmettingen. En de voorbije weken zien we een sterke stijging van het aantal besmettingen bij -18-jarigen, die nu veel vaker getest worden. De besmettingen bij 80-plussers nemen af, wat wellicht te maken heeft met de vaccinaties bij die groep.

Druk op de zorg

De situatie in de ziekenhuizen is wat gunstiger dan in april en november 2020. Bovendien nemen de ziekenhuizen nu veel sneller covidpatiënten op dan in maart en april 2020, toen de ziekenhuisbedden in een heel hoog tempo volliepen. Met een strenge lockdown probeert de regering sinds enkele maanden een dreigende overrompeling te verhinderen. De ziekenhuizen gingen over naar fase 1b van het spreidingsplan: de helft van de bedden op intensieve zorg wordt vrijgehouden voor coronapatiënten, wat een impact kan hebben op de niet-dringende zorg.

Het aantal gehospitaliseerde patiënten nam tijdens de tweede golf sowieso minder snel af dan na de eerste golf. Dat heeft verschillende mogelijke oorzaken: het virus is seizoensgebonden, het aantal opgenomen 80-plussers ligt hoger en mensen blijven langer liggen omdat ziekenhuizen geleerd hebben dat ze sommige patiënten er toch nog kunnen doorsleuren.

Ruim 24.000 slachtoffers

Tijdens de voorbije zeven dagen overleden dagelijks gemiddeld 37 mensen aan de ziekte. Dat brengt de dodentol sinds de start van de pandemie op 24.444. Over de hele lijn stellen we vast dat Covid-19 dodelijker is voor oude mensen. Meer dan de helft van de overledenen is 85 of ouder.

Niet alle sterfgevallen belanden in de coronastatistieken. Om de werkelijke impact van het coronavirus in België te kennen en te kunnen vergelijken met die in andere landen is de oversterfte een correctere graadmeter. Dat is het aantal extra overlijdens in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Tijdens de eerste week van april 2020, op het hoogtepunt van de eerste golf, zijn ruim dubbel zoveel mensen gestorven als in voorgaande jaren. De zwaarste tol is bij de 85-plussers, de leeftijdsgroep waar al sinds het voorjaar meer mensen sterven dan in andere jaren. In de groep tot 24 jaar stierven in 2020 bijna consistent minder mensen dan verwacht, onder meer omdat er minder verkeersongevallen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie