Agfa zet neergang verder

(tijd) - Op Euronext Brussel is de Bel20 0,3 procent hoger gesloten op 2.665,40 punten. Agfa-Gevaert was voor de tweede beursdag op rij een opvallende daler.

De Brusselse beurs kon niet echt garen spinnen bij een verrassend sterke Europese vertrouwensindicator. Die wees uit dat het vertrouwen van de ondernemers en de consumenten van de eurozone in februari naar het hoogste peil sinds mei 2008 steeg. Een kritisch rapport van ratingbureau S&P over het Verenigd Koninkrijk en een verkoopadvies van Morgan Stanley voor aandelen wogen op het sentiment.

In de Bel20 was KBC (-0,9% tot 36,65 euro) de grootste daler. Ook Fortis (-0,7% tot 2,68 euro) deed het slecht.

Aan het andere eind van de tabel stonden Befimmo (+2,5% tot 61,76 euro) en Omega Pharma (+2% tot 37,60 euro). AB InBev (+0,7% tot 37,80 euro) profiteerde maar matig van een koersdoelverhoging tot 49 euro bij JPMorgan.

Buiten de Bel20 kreeg Agfa-Gevaert een tik van 6,6 procent tot 6,50 euro. Vrijdag verloor het aandeel 3,6 procent, nadat het management in een brief aan de aandeelhouders in De Tijd om de raad van bestuur meer flexibiliteit te geven om het maatschappelijk kapitaal te verhogen. Op die manier wil het bedrijf kunnen inspelen op overnameopportuniteiten en de financieringsbronnen kunnen diversifiëren.

Het bedrijf gaf niet aan welke vorm een kapitaaloperatie zou aannemen, maar gaf aan dat het met 'een financieel instrument, zoals een converteerbare obligatie' zou kunnen gebeuren. Agfa wil de ruimte krijgen om het maatschappelijk kapitaal tot 140 miljoen euro te verhogen. Het is niet uitgesloten dat de kapitaaloperatie de bestaande aandeelhouders met een verwatering opzadelt. Die onzekerheid deed het aandeel geen deugd.

Andere opgemerkte dalers: TiGenix (-3,9% tot 2,69 euro) en OncoMethylome Sciences (-1,7% tot 2,70 euro). Die laatste sukkelde naar zijn laagste peil ooit. Beide biotechers kwamen recent met slecht nieuws op de proppen.

Op de fixingmarkt kregen Rosier (-7,1% tot 288 euro) en Punch Telematix (-13,4% tot 2,85 euro) een pak rammel. Rosier kwam vrijdag nabeurs met erg slechte jaarresultaten. Rond Punch Telematix lijkt de overnamespeculatie, die recent de kop opstak door een (geweigerd) bod van Transics, wat te luwen.

Aan de stijgerskant stond onder meer Henex (+4% tot 42,55 euro). Het beursgenoteerde controlevehikel boven Sofina was in trek nadat de Boël-holding vorige week vrijdag de jaarresultaten publiceerde. Die waren flink gekleurd door het beursherstel: een stijging van de nettowinst van 84,96 tot 177,93 miljoen euro. Sofina besluit het nettodividend, getrouw aan het beleid, met 6,5 procent te verhogen, van 1,23 tot 1,31 euro per aandeel.