Advertentie

Bankaandelen bezorgen Bel20 ruime winst

Op Euronext Brussel ging de Bel20 fors vooruit. Fusie-en overnamegeruchten in de financiele sector duwden de Belgische financieledienstengroepen flink hoger. De banken, zwaargewichten in de Bel20-index, namen de graadmeter op sleeptouw.

De Bel20 sloot 2,5 procent hoger op 4.364,65 punten. Alle 19 aandelen zaten in de lift. Dexia, KBC en Fortis waren samen goed voor meer dan de helft van de indexstijging (67 van 107,44 punten). Dankzij het grote gewicht van de banken in de Bel20 deed de Belgische index het een pak beter dan de meeste andere Europese graadmeters. Londen won 1,1 procent, Parijs en Frankfurt beide 1,4 procent. Amsterdam ging met dank aan ABN AMRO 2,1 procent hoger.

Geruchten over een in de maak zijnde fusie tussen de Britse bank Barclays en het Nederlandse ABN AMRO zette de financiële aandelen in heel Europa op winst. In België stak Dexia er met kop en schouders bovenuit: het aandeel werd 6,7 procent duurder op 21,88 euro. KBC won 2,8 procent tot 89,30 euro en Fortis steeg met 3,1 procent tot 31,91 euro. Het beurshuis Credit Suisse gaf Fortis een adviesverhoging mee. De stijging van KBC en Fortis is een stuk normaler en werd algemeen verwacht. 'Dexia is niet direct een kandidaat voor een fusie, maar misschien wel een mooie en aantrekkelijke partner,' meent Ivan Lathouders, analist van Bank Degroof. 'Dat heeft vooral te maken met de franchise die Dexia heeft in public finance'. 'Daarnaast reageren beleggers ook opgelucht nu blijkt dat Dexia niet al te zwaar is blootgesteld aan de problemen met de risicovolle kredieten in de VS', voegt KBC-analist Dirk Peeters toe.

De vastgoedbevak Cofinimmo koopt het nieuwe gebouw van RTL, om het daarna opnieuw aan de mediagroep te verhuren. De sale-and-lease-back-operatie wordt maandagmiddag door verschillende bronnen gemeld. Het precieze bedrag van de transactie is nog niet bekend. Bij Cofinimmo klinkt het dat de vastgoedbevak het dossier onderzoekt, maar dat er nog geen concrete beslissing is genomen. RTL wenst niet te reageren op de informatie. Cofinimmo steeg met 2,3 procent tot 154,27 euro.

Belgacom steeg met 0,2 procent tot 34,31 euro. De telecomgroep lanceert samen met Maroc Telecom de virtuele mobiele operator (MVNO) Mobisud die de mobiele gebruikers uit de Maghreblanden (Marokko, Algerije en Tunesie) zal bedienen. Mobisud wordt in het tweede trimester actief. Belgacom meldde verder dat Belgacom TV vanaf 1 april de Marokkaanse zender TVM International in zijn abonnement opneemt. Vrijdag steeg Belgacom nog bij een groot volume zonder duidelijk aanwijsbare reden 6 procent. Maandag was Belgacom na Dexia het drukst verhandelde aandeel op de Brusselse continumarkt.

Op de brede markt ging de West-Vlaamse mediagroep Roularta 0,9 procent lager tot 61,34 euro. Roularta zag zijn nettowinst over 2006 uitkomen op 24,8 miljoen euro, tegen 20,1 miljoen in 2005. De winstcijfers liggen iets onder de analistenverwachtingen. De omzet- en ebitdacijfers waren wel boven verwachting. De Raad van Bestuur stelt een brutodividend van 0,75 euro per aandeel voor. De West-Vlaamse mediagroep vraagt nog dit jaar een tweede beursnotering in Parijs aan, zei gedelegeerd bestuurder Rik De Nolf op de persconferentie.

De tankergroep OMI Corporation onderzoekt een mogelijke overname of alliantie. Ook andere strategische opties, zoals het verder zetten van de activiteiten als onafhankelijke groep, behoren tot de mogelijkheden. Dit heeft OMI bekend gemaakt in een persbericht. OMI is een concurrent van het Belgische Euronav. Euronav steeg met 1,8 procent tot 24,59 euro. 'In de gespecialiseerde pers komen vaak de namen van de tankergroepen OSG en Teekay bovendrijven als mogelijke partners of overnemers,' zegt Wouter Vanderhaeghen, analist bij KBC Securities, 'maar ook Euronav behoort tot de mogelijkheden'.

De netwerkbeveiliger Ubizen heeft in 2006 een nettowinst geboekt van 6,843 miljoen euro. Een jaar terug was er nog een verlies van 2,69 miljoen. De jaarwinst is volledig te danken aan een sterk vierde kwartaal, waarin Ubizen een winst van 6,984 miljoen euro neerzette. De sterke stijging van de winst in het laatste kwartaal is vooral het gevolg van de verkoop van een zogenaamde source code-licentie in de marge van de verkoop van GlobalSign. Die transactie had plaats in het laatste kwartaal. Ubizen verwacht dat het eerste kwartaal van 2007 vergelijkbare resultaten zal tonen met het laatste kwartaal van 2006. Ubizen sloot onveranderd op 2,02 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud