Bel20 blijft net onder de 4000, Europa lichtjes hoger

Op Euronext Brussel noteerde de Bel20 tijdens de namiddagsessie op zijn hoogste peil ooit, maar de index slaagde er niet in om een nieuw historisch slotrecord neer te zetten. De Europese beursen wisten lichtjes hoger te sluiten hoger nadat werd vernomen dat de Amerikaanse inflatie terugliep.

De Bel20 klokte 0,4% hoger af op 3.984,87 punten. Het slotrecord staat op 3.987,31. De index telde 10 stijgers en 8 dalers.

Cofinimmo was de sterkste stijger in de index met een winst van 2,7% tot EUR 139. De vastgoedbevak is gekozen als partner voor de staatsbevak, bevestigde gedelegeerd bestuurder Serge Fautre van Cofinimmo aan Tijd-Nieuwslijn. De beslissing viel vandaag op de ministerraad. De totale portefeuille van de staatsbevak bevat 79 kantoorgebouwen en een bouwgrond, goed voor een gezamenlijke waarde van EUR 1,2 miljard. Een naam voor de staatsbevak is er nog niet.

Fortis had de grootste positieve invloed op de Bel20. Het won 1% tot EUR 31,16. De koers van Suez was wat volatieler. De Franse nutsgroep sloot 0,5% hoger op EUR 34,49.

Omega Pharma steeg met 1,1% tot EUR 43,27. Het farmabedrijf wil zijn actieterrein uitbreiden buiten West-Europa. 'Na de geplande uitbreiding in Oost-Europa, moeten we kijken naar groeiregio's als Zuidoost-Azie en Zuid-Amerika', zegt Jan Cassiman, de nieuwe algemeen directeur van Omega Pharma, in een interview met De Tijd. Op 1 oktober volgt Cassiman oprichter Marc Coucke op.

Op de brede markt sprong Keyware 21,4% hoger tot EUR 0,17 bij een volume van 7,7 miljoen stuks. De producent van smart cards heeft de plaatsing van een converteerbare obligatielening van EUR 6 miljoen succesvol afgerond. Naast de bestaande referentieaandeelhouders schreven vijf nieuwe partijen in, waarvan vier internationale investeringsfondsen. Zij kochten ook warranten die Keyware bij de uitoefening nog eens EUR 12 miljoen extra bezorgen.

IBA koerste 6,3% hoger tot EUR 13,16. De cyclotronproducent kon tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst boeken van EUR 26,2 miljoen. Dat is bijna vier keer meer dan een jaar terug. Het winstcijfer wordt wel sterk beinvloed door een winst van EUR 22,8 miljoen aan eenmalige resultaten. IBA behoudt zijn jaarvooruitzichten. Het bedrijf stopt zijn verlieslatende activiteiten op het vlak van brachytherapie.

Tessenderlo volgde met een winst van 4,4% tot EUR 29,98. De chemiegroep noteerde over het tweede kwartaal van 2006 een groepsverlies van EUR 21,5 miljoen euro, vergeleken met een groepswinst van EUR 8,1 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldde Tessenderlo gisteren nabeurs. Het groepsresultaat is heel wat slechter dan verwacht door analisten, maar de recurrente bedrijfswinst verraste wel in positieve zin en de vooruitzichten voor het derde kwartaal zijn positief. Bank Degroof verhoogde zijn advies voor het aandeel van hold naar accumulte.

Option was de grootste daler, -4,5% tot EUR 21,96. Devgen speelde 4,2% kwijt tot 15,42. Het nettoverlies van het Gentse biotechnologiebedrijf liep in het eerste halfjaar op van EUR 0,8 miljoen tot EUR 4,5 miljoen. De omzet daalde met 19% tot EUR 5 miljoen.

De Europese beurzen zijn vrijdag gestegen in reactie op bemoedigende Amerikaanse inflatiecijfers die doen vermoeden dat de prijsdruk binnen de perken blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud