Advertentie

Bel20 herstelt gedeeltelijk

(tijd) Op Euronext Brussel maakte de Bel20 een deel van de forse verliezen van woensdag goed. De Brusselse index volgt na een ware resultatenstorm de Europese beurzen, waar overnamenieuws de beleggers opnieuw vertrouwen geeft. De vrees voor een verspreiding van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt naar de bredere financiele sector lijkt wat weggeebd.

De Bel20 ging 1,6 hoger tot 4.262,79 punten. Er waren 15 stijgers en 4 dalers. Delhaize stak er ruim bovenuit, terwijl Omega Pharma stevig onderaan bengelde De farmagroep geeft nabeurs jaarcijfers.

De financiële aandelen herstelden wat na de stevige klappen van de voorbije dagen. Fortis klom 2,2 procent tot 31,37 euro. Dexia ging 1,8 procent hoger tot 20,95 euro en KBC steeg 1,7 procent tot 87,32 euro.

Delhaize was met voorsprong de primus van de klas en sprong 5,4 procent hoger tot 67,95 euro. Voor 2007 verwacht Delhaize, aan ongewisselde wisselkoersen, een stijging van de omzet met 4 tot 5,5 procent, een groei van de bedrijfswinst met 6 a 8 procent en een groei van de nettowinst uit voortgezette activiteiten met 8 tot 12 procent. 'Een bullish guidance', reageert Pascale Weber van KBC Securities. Ze zet het aandeel terug op de kooplijst en verhoogt haar koersdoel van 70 naar 75 euro. Op basis van de koerswinstverhouding noteert Delhaize nog steeds met een korting van 17 tot 22 procent tegenover zijn sectorgenoten', zegt ze. Delhaize meldde voorts dat de nettowinst vorig jaar met 3,6 procent daalde. De groep verhoogt haar brutodividend met 10 procent.

De investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) steeg 1,9 procent tot 64,52 euro. Analist Arnaud W. Goossens van ING WB verhoogt zijn advies van hold naar buy. Zijn koersdoel blijft op 72 euro staan. 'Het aandeel noteert tegen een niet gerechtvaardigde korting van 16 procent tegenover zijn netto actiefwaarde. Dat zou maar 5 procent mogen zijn'. Goossens verwelkomt ook het partnerschap met NPM in gespecialiseerde distributie, Distriplus genaamd, waaronder voortaan Planet Parfum, Club en DI vallen. DI wordt overgenomen van Delhaize. De instap van AvH in Distriplus gebeurt volgens de analist tegen een aantrekkelijke prijs.

Inbev zakt 0,3 procent tot 53,36 euro. InBev schrapt 25 banen in Belgie bij het departement Horeca Technical Services (HTS), dat instaat voor het onderhoud en de installatie van tapleidingen. De getroffen werknemers kunnen elders in het bedrijf terecht.

Op de bredere markt won de Leuvense producent van driedimensionale meetsystemen Metris 1,6 procent tot 15,92 euro. Metris boekte in 2006 een nettowinst van 3,6 miljoen euro, 244 procent meer dan in 2005. De omzet steeg met een factor 3,35, van 18,5 miljoen tot 61,8 miljoen. 'Binnen de richtlijnen van het bedrijf maar een beetje mager tegenover onze verwachtingen', reageert Maurice Rosenthal van Dexia Securities. 'Een analyse naar de verschillende productlijnen leert dat de laserscanningproducten en de iGPS beter deden dan verwacht. De verkoop van laser radar was wat teleurstellend'. In 2007 wil Metris met dubbele cijfers groeien en de actieve overnamepolitiek verderzetten.

Deceuninck, producent van PVC-raamprofielen, sloot stabiel op 23 euro. Het bedrijf boekte in 2006 een nettoverlies van 34,8 miljoen euro. Het opvallend slechte cijfer is te wijten aan 24,9 miljoen uitzonderlijke waardeverminderingen op goodwill en activa in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. Ook operationeel presteerde het bedrijf onder de analistenprognoses maar voor 2007 rekenen beleggers op een ommekeer, vandaar de beperkte koersdaling. 'Deceuninck verhoogde zijn prijzen in februari met 3 a 5 procent en ondertussen zijn de PVC-prijzen wat gedaald sinds december. We gaan dan ook uit van een significante margeverbetering in 2007', zeggen Wim Hoste van KBC Securities en Luc Struelens van ING wholesalebanking in koor.

Devgen daalde 0,8 procent tot 21,40 euro. Het Gentse biotechbedrijf leed in 2006 een nettoverlies van 9,5 miljoen euro. Dat is een forse toename tegenover 2005, toen het nettoverlies 3,5 miljoen euro bedroeg. De kaspositie bedroeg eind vorig jaar 23,8 miljoen euro. De omzet van Devgen zakte in 2006 met 15 procent tot 9,3 miljoen. 'Geen verrassingen', zegt Christophe van Vaeck van KBC Securities in een eerste reactie.

Resilux verloor 1,4 procent tot 44,35 euro. Het Wetterse bedrijf publiceerde woensdagavond teleurstellende jaarcijfers. Het boekte vorig jaar 2,7 miljoen euro verlies. Voor dit jaar rekent het management terug op winst. Analisten behouden hun verkoopadviezen. 'Het ergste is inderdaad achter de rug. Belangrijk is ook dat marktleider Amcor zijn Europese voorvormbusiness te koop heeft gezet. Dat zal mogelijk helpen om de markt te saneren en de overcapaciteit weg te werken. De marges stabiliseren momenteel op een laag niveau maar door de onzekerheid over de snelheid van het marktherstel en door de huidige aandelenwaardering, zien we niet meteen opwaarts koerspotentieel', zegt Wim Hoste van KBC Securities. 'Sinds midden november steeg het aandeel met meer dan 18 procent. We denken dat een turnaround in 2007 al in de koers vervat zit', aldus Luc Struelens van ING WB.

Tessenderlo won 1 procent tot 34,65 euro. De chemiegroep geeft nabeurs cijfers over 2006. Dat doet ook IBA, dat in afwachting van het rapport 3,4 procent aanzienlijk klom tot 21,44 euro. Duvel Moortgat ging in aanloop naar het jaarrapport over 2006 nabeurs 0,7 procent lager tot 38 euro.

Roel Verrycken roel.verrycken@tijd.be

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud