Advertentie

Bel20 lijdt grootste verlies in 9 maanden

(tijd) Op Euronext Brussel wist de Bel20 dinsdag niet te ontsnappen aan de algemene malaise op de aandelenmarkten. De sterindex zakte weer onder de 4.400 punten, en boekte zijn zwaarste dagverlies sinds 22 mei vorig jaar. Over heel Europa gingen de belangrijkste indices fel lager ten gevolge van de correctie eerder op de dag in China.

De Shanghai Composite Index, de belangrijkste graadmeter voor Chinese aandelen, is dinsdag met 8,8 procent gezakt. Dat is het grootste dagverlies in tien jaar tijd. De aanleiding vormt het bericht dat de Chinese overheid illegale investeringen strenger wil gaan beteugelen.

De Bel20 zakte 2,9 procent lager tot 4.387,37 punten. Alle 19 leden van de Bel20 liepen verliezen van meer dan 1 procent op. Inbev en Agfa-Gevaert gaven zelfs meer dan 5 procent prijs.

Agfa-Gevaert was met een daling van 5,3 procent tot 17,81 euro de grootste daler in de Bel20. Beleggers zijn blijkbaar niet gerust in de resultaten die Agfa woensdagmorgen vrijgeeft. 'Een nieuwe ontgoocheling is niet uitgesloten, want sinds november 2006 is de dollar nog verder gezakt en zijn de prijzen van zilver en aluminium verder gestegen', zegt een analist.

Ook Umicore kreeg een stevige klap, van 4,7 procent tot 131,82 euro. De pandoering die de Chinese beurs vandaag kreeg, woog zwaar op de grondstoffenaandelen in Europa. Nochtans keurde de Europese Commissie de geplande joint venture met het Australische Zinifex voor de zinkactiviteiten goed. Umicore en Zinifex willen de combinatie, die de de voorlopige naam Neptune krijgt, 'zodra de marktvoorwaarden het toelaten' introduceren op een Europese beurs.

Barco beleefde zijn voorlaatste handelsdag in de Bel20 en sloot 1,7 procent lager op 70 euro. Maandag won de West-Vlaamse technologiegroep nog 1,95 procent. Maandagavond raakte bekend dat het Britse investeringsfonds M&G Investment een belang van 3,70 procent heeft opgebouwd in Barco.

Over heel Euronext Brussel sloten slechts vijftien aandelen boven het slot van gisteren. Op de brede markt was Real Software een zeldzame positieve uitschieter. De softwaregroep uit Kontich heeft over 2006 een nettowinst behaald van 2,3 miljoen euro, terwijl er in 2005 nog een nettoverlies van 10,3 miljoen euro werd geleden. Het is sinds 1999 geleden dat Real Software een boekjaar met winst wist af sluiten. Het aandeel spurtte 11,3 procent hoger tot 0,59 euro.

De autodienstengroep DIeteren moest 3 procent inleveren tot 284,73 euro. Avis Europe, de autoverhuurder die voor 59,6 procent in handen is van DIeteren, zag in 2006 de nettowinst ruim halveren tot 5 miljoen euro tengevolge van forse herstructureringskosten. De omzet kwam 4,8 procent hoger uit en de onderliggende winst voor belastingen was beter dan analisten hadden verwacht. Topman Murray Hennessy waarschuwde echter dat de omgeving in de sector moeilijker is, en blijft, dan twee jaar geleden werd verwacht. De guidance die Avis Europe in 2005 gaf inzake margeverbetering, is daarom niet langer geldig. DIeteren zelf maakt woensdagmorgen de jaarresultaten bekend.

IBA, de Belgische producent van deeltjesversnellers, gaat een 'Cyclone 30' leveren aan het Indiase 'Department of Atomic Energy'. De waarde van het contract ligt tussen 5 en 10 miljoen euro. Desondanks kreeg het aandeel een opdoffer van 5,2 procent tot 22,28 euro.

ICOS Vision zakte 1,7 procent tot 30,16 euro. De maker van inspectiesystemen voor halfgeleiders kreeg een advies- en koersdoelverlaging van ING WB. Ook de wpa-taxaties voor 2007 en 2008 werden aanzienlijk lager gezet.

ING WB verhoogde daarentegen zijn advies en koersdoel voor Leasinvest. De vastgoedbevak steeg 1,3 procent tot 80 euro.

Punch Telematix hoorde ook bij de schaarse stijgers en ging 2,4 procent hoger tot 14,33 euro. Woensdag voorbeurs publiceert het telematicabedrijf zijn resulaten over 2006.

In de scheepvaartsector zakte Exmar 4,5 procent tot 24,35 euro na maandag 2,8 procent te hebben gewonnen. Die stijging volgde op een bericht in De Tijd dat de gastankerrederij met haar hervergassingsschepen aardgas wil leveren aan Belgie.

De tankerrederij Euronav zakte 5 procent tot 23,32 euro en volgde daarmee concurrent Frontline, die vanmorgen over het vierde kwartaal een winstdaling met 43 procent bekendmaakte, tenminste als geen rekening wordt gehouden met een uitzonderlijke bate op een tankerverkoop.

'De daling op de Europese beurzen is vooral te wijten aan de aandelenverkoop in China', klonk het op de markt. 'Beleggers zijn bezorgd over de hoge volatiliteit van de Chinese markt.'

Morgen/woensdag krijgt Brussel opnieuw een resultatenstroom te verwerken. Onder meer Agfa-Gevaert, D'Ieteren, Epiq, Fluxys, IBt, Innogenetics, Punch International, Punch Telematix, Ter Beke en UCB geven jaarcijfers vrij.

Roel Verrycken roel.verrycken@tijd.be

Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud