Bel20 op winst door terugkerend optimisme

Een opwaartse herziening van de Amerikaanse economische groei over het vierde kwartaal van 2006 deed het optimisme terugkeren op de beurzen. Op Euronext Brussel bleef de Bel20 niet achter. De financials en Suez hielpen de index aan ruim een procent winst.

De groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal bedroeg 2,5 procent. Eerdere cijfers gingen uit van een groei van 2,2 procent. In tegenstelling tot woensdag zorgde het Iran-conflict niet voor onrust op de markten. 'De positieve macrocijfers uit de VS zetten nu de markten op winst en nemen de aandacht weg van de problemen die woensdag het sentiment bepaalden. De beleggers volgen nogal slaafs de gegevens van over de plas', vertelt Jürgen Triest van ING. 'Je kan de bewegingen van de markten mooi naast die goede of slechte Amerikaanse cijfers leggen.'

De Bel20 sloot 1,2 procent hoger op 4.493,70 punten. De index telde amper 3 dalers. 16 aandelen gingen hoger.

De financiele aandelen namen de Bel20 op sleeptouw. Ze worden weer opgepikt na een pauze in de consolidatiekoorts. Diverse media meldden donderdag, op basis van een Tsjechisch krantenbericht, dat KBC interesse heeft om een belang te nemen in de verzekeraar Ceska Pojistovna. KBC won 1,2 procent tot 92,94 euro.

Volgens mediaberichten kijkt Fortis naar acquisitiemogelijkheden in de Verenigde Staten. Sinds Waldo Abbot twee jaar geleden topman werd van Fortis Americas, deed de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar al vier overnames in de Verenigde Staten. Fortis ging 2 procent hoger tot 34,17 euro. Dexia kreeg er 0,85 procent bij tot 22,64 euro.

Bekaert viel op door een stijging van 2,4 procent tot een recordhoogte van 100,61 euro. De koers van de producent van geavanceerde staalproducten gaat voor het eerst boven de 100 euro. 'De opmars is te danken aan de groeivooruitzichten van het bedrijf. Het is een teken dat beleggers geloven in een blijvende groei van de staalkoordcapaciteiten in China', verklaart analist Bernard Hanssens van Bank Degroof. Hanssens verhoogde het koersdoel voor Bekaert tot 101 euro.

De Frere-holding GBL, wiens belangrijkste participatie Total is, won 1,4 procent tot 88,28 euro. De petroleumaandelen profiteren volop van de hogere olieprijs, een gevolg van de oplopende spanning tussen Iran en het westen.

Suez ging 1,6 procent vooruit tot 39,84 euro. Het beurshuis Nomura is de opvolging van Suez begonnen met een fair value van 42 euro en een neutral-advies. De nutsgroepen staan de laatste dagen in de kijker door de strijd om het Spaanse Endesa.

Het Amerikaanse investeringsfonds Franklin Templeton heeft een belang van 8,01 procent in Agfa-Gevaert opgebouwd. Daarmee is het fonds de belangrijkste aandeelhouder van de Mortselse beelvormingsgroep, zo staat te lezen op de website van Agfa-Gevaert. Agfa ging 1,2 procent vooruit tot 16,90 euro

Op de brede markt was ICOS Vision Systems de blikvanger (+4,2% tot 31,25 euro). De maker van chipinspectiesystemen heeft, samen met 43 andere bedrijven, de 'Preferred Quality Supplier (PQS)' trofee van Intel gewonnen, die bedrijven bekroont 'die uitmunten in het leveren van producten en diensten die onontbeerlijk zijn voor het succes van Intel'.

CMB ging 2,85 procent hoger op 49,51 euro. De scheepvaartgroep publiceerde woensdagavond definitieve resultaten over 2006, die maar licht afweken van de voorlopige. CMB drukte daarbij de verwachting uit dat de resultaten van 2007 die van 2006 zullen overtreffen.

De lingeriegroep Van de Velde neemt een minderheidsbelang in de Amerikaanse lingeriekleinhandelaar Intimacy Management Company, een belang dat op lange termijn kan worden opgetrokken. De zet is belangrijk voor de expansie van de groep in de Verenigde Staten. Het is de eerste keer sinds de overname van Prima Donna in 1990 dat Van de Velde investeert in externe groei. Het aandeel steeg 1,1 procent tot 37 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud