Bel20 opnieuw hoger met Umicore als topper

Euronext Brussel sloot donderdag af met winst, en sloot hiermee opnieuw op een recordhoogte. Umicore en Cumerio noteerden merkelijk hoger, terwijl Option en Icos werden afgestraft.

De Bel20 sloot 0,4 procent hoger op 4.657,98 punten. In de korf der steraandelen zaten 12 stijgers en 6 dalers. GBL bleef onveranderd.

Umicore was met een lengte voorsprong de sterkste stijger. De materiaaltechnologiegroep zag zijn aandeel 6,5 procent stijgen tot 149,48 euro. Umicore maakte woensdag een ambitieuze prognose voor 2007 bekend. De groep verwacht dat zij een recurrente bedrijfswinst (rebit) zal realiseren van 410 tot 440 miljoen euro. Dat is veel hoger dan de cijfers die analisten in gedachten hadden. SG en UBS verhoogden in een reactie hun adviezen, KBC Securities en Degroof hun koersdoelen.

UCB volgde Umicore op winst. De biofarmagroep hield vandaag haar algemene vergadering. 'UCB presteert goed tijdens eerste maanden in 2007. De resultaten beantwoorden tot op vandaag aan de verwachtingen.' 'Keppra kent erg sterke omzetcijfers en de eerstekwartaalresultaten van Schwarz Pharma waren in lijn met de verwachtingen.' Die boodschap kregen de aandeelhouders van de biofarmagroep UCB van gedelegeerd bestuurder Roch Doliveux te horen op de algemene vergadering deze ochtend. Dit goede nieuws stuurde het aandeel 2,3 procent hoger tot 44,60 euro.

In de financiele sector noteerde Fortis 0,6 procent hoger op 34,09 euro. ABN AMRO meldde woensdagavond laat dat het Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis toestemming geeft voor een boekenonderzoek. Het bankenconsortium bracht woensdagochtend een indicatief bod uit op ABN AMRO van 39,00 euro per aandeel ABN. Maandag bood Barclays nog 36,25 euro per aandeel voor de Nederlandse bank. Het bankentrio heeft al laten weten een aanpassing van de voorwaarden voor inzage in de boeken van ABN AMRO te eisen.

Eveneens een belangrijke motor achter de winst van de Bel20 was Suez, dat 0,8 procent won tot 41,72 euro. Woensdag raakte bekend dat de Franse nutsgroep haar participatie van 30,7 procent in de vastgoedontwikkelaar Immobel wil verkopen.

Dexia hielp de Bel20 ook vooruit. Het aandeel ging 0,7 procent hoger op 24,33 euro.

Grootste verliezer in de Bel20 was KBC. De financieledienstengroep sloot gisteren op een record, en zakte vandaag 1,3 procent tot 100,56 euro. André Bergen, de gedelegeerd bestuurder van KBC, zei na afloop van de algemene aandeelhoudersvergadering dat KBC geen overnamesgesprekken voert en dat het niet de intentie heeft om in de nabije toekomst toenadering te zoeken tot een andere speler in de Europese banksector. De groep wil haar onafhankelijke koers blijven varen.

Op de brede markt won Cumerio 2,2 procent tot 23,71 euro. De koperverwerker kwam vanmorgen met een positieve trading update. De koersreactie was voor vele analisten serieus overdreven. Het aandeel stond na enkele minuten handel op 8,8 procent winst maar verloor gaandeweg terrein. 'Er zijn een aantal factoren die de koersstijging kunnen verklaren, maar de trading update zelf is onvoldoende', klinkt het. 'Er zouden een paar partijen short gegaan zijn, en om hun posities in te dekken, moesten ze aandelen kopen. Het effect daarvan mag je niet onderschatten'. Cumerio bevestigde in de trading update de verwachting om in 2007 een recurrent bedrijfsresultaat te behalen van 70 tot 75 miljoen euro.

Aan het andere einde van het spectrum kregen enkele technologiebedrijven rake klappen. Option sprong het meest in het oog, met een verlies van 15 procent tot 12,53 euro. De Leuvense specialist in draadloze datacommunicatie rapporteerde over het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst van 8,1 miljoen euro. Dat is 7,2 procent meer dan in de overeenkomstige periode van 2006 (7,6 miljoen euro), maar lager dan de 9 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend. Option bevestigde wel zijn omzetverwachting van 355-375 miljoen euro voor 2007.

Ook ICOS Vision kwam met resultaten. De 1,6 miljoen euro nettowinst over het eerste kwartaal was hoger dan de 1 miljoen waarop analisten rekenden. De prognose voor het tweede kwartaal was echter niet zo bemoedigend. Op basis van de beperkte zichtbaarheid verwacht ICOS in het tweede kwartaal een omzet te realiseren die gelijk of licht lager is dan in het eerste kwartaal. ICOS zakte 4,2 procent tot 33,35 euro.

De Kontichse softwaregroep Real Software realiseerde in het eerste kwartaal van 2007 een omzet van 23,4 miljoen euro. Dat is een daling met 3,9 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2006, maar 'in lijn met de vooropgestelde verwachtingen'. Het aandeel verloor 3,70 procent tot 0,52 euro.

Bij de dalers is ook Exmar terug te vinden. Het aandeel verloor 2,7 procent tot 24,10 euro. De bedrijfswinst daalde in het eerste kwartaal van 22,4 tot 18,9 miljoen euro. De daling is te wijten aan de LPG-activiteiten. Die hadden sterker dan verwacht te lijden onder de impact van de lage tarieven voor VLGC's. Exmar verwijst naar de teruggeschroefde productie in het Midden-Oosten en de zachte winter als voornaamste oorzaak voor de druk op de tarieven.

De champagnegroep Vranken-Pommery Monopole heeft in het eerste kwartaal een omzet geboekt van 42,1 miljoen euro. Dat is 2,6 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2006 (41 miljoen euro). Het aandeel verloor toch 2,3 procent tot 56,20 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud