Bel20 sluit 0,7 procent hoger

(tijd) Euronext Brussel sloot voor de vijfde dag op rij hoger. De Bel20 verzamelde over de hele week een winst van 5,7 procent. De farmagroep UCB stond vrijdag zwaar onder druk, nadat bleek dat de lancering van het geneesmiddel Cimzia mogelijk tot twee jaar vertraging oploopt. Recticel ging voor de tweede dag op rij om onverklaarbare reden fors hoger.

De Bel20 ging 0,7 procent hoger tot 4.500,75 punten. De index telde 10 stijgers en 9 dalers. Op de omringende beurzen waren de winsten van dezelfde grootteorde.

Grootste verliezer binnen de Brusselse beurskorf was de farmagroep UCB, dat met 4,6 procent terugviel tot 44,87 euro. De farmagroep UCB start een bijkomend klinisch onderzoek naar de doeltreffendheid van het geneesmiddel Cimzia voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Dat besliste het bedrijf nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) moeilijk doet over één van de klinische testen die UCB afrondde. Hoogswaarschijnlijk loopt de lancering van het topproduct 1,5 a 2 jaar vertraging op. De holding Financière de Tubize, de referentieaandeelhouder van UCB, verloor 4,3 procent tot 48,30 euro.

De drie grote financiele waarden binnen de Bel20 zetten hun hausse verder. Fortis, dat donderdag ruim 4,4 procent won door speculatie over een mogelijk samengaan met het Nederlandse ING, ging 1,3 procent hoger tot 34,13 euro. KBC boekte een winst van 1,9 procent tot 95,21 euro. Dexia moest tevreden zijn met een winst van 0,4 procent tot 22,66 euro.

Op de brede markt daalde IBA met 1,8 procent tot 22,50 euro. ING WB verlaagde zijn advies voor de Waalse producent van deeltjesversnellers. Volgens het beurshuis zijn de meevallende vooruitzichten voor de sector waarin het bedrijf werkzaam is al verwerkt in de koers van het aandeel.

Tankerrederij Euronav hield zich wel sterk na enkele adviesverlagingen. Het aandeel gaf slechts 0,1 procent af tot 25,12 euro, nadat KBC zijn advies verlaagde na de recente rally van het aandeel. Het koersdoel wordt wel opgetrokken van 26 naar 27 euro. Euronav maakte donderdag bekend dat het een 5 procent hoger brutodividend zal uitkeren van 1,68 euro per aandeel.

Het Gentse biotechbedrijf Innogenetics klom 3 procent tot 8,34 euro. Het bedrijf heeft 31,7 miljoen euro opgehaald via converteerbare obligaties, waardoor het zijn toekomst heeft veiliggesteld. De opbrengst van de kapitaalverhoging wil Innogenetics gebruiken om zijn diagnostische activiteiten te versterken.

Recticel schoot 6,5 procent hoger tot 10,10 euro. Donderdag steeg het aandeel al met 4,7 procent. Het management van Recticel heeft geen verklaring voor de koersschommelingen. 'We spreken niet met Northwind en niet met andere partijen', luidt het. Ook analisten hebben het raden naar de reden voor de plotse koersopleving. 'Er is geen bedrijfsnieuws en er is geen sectornieuws', zegt Mark Gevers, analist bij Fortis. Volgens Stefaan De Lathouder, handelaar bij KBC Securities, gaat het niet om particuliere beleggers. 'Er is geen nieuws verschenen in de pers. Bovendien zijn het grote volumes die verhandeld worden, vooral in de voormiddag. Dat doet vermoeden dat het om een of meerdere institutionele beleggers gaat'. Wie achter de aankopen schuil gaat, is niet bekend, maar vermoedelijk gaat het om een buitenlandse partij. 'De koper zit niet hier', aldus nog De Lathouder.

Sectorgenoot Tigenix, dat donderdag met succes debuteerde op Euronext Brussel, deed er vrijdag 0,5 procent bij tot 5,65 euro. Nabeurs maakte het bedrijf bekend 6 miljoen euro extra op te halen via een overtoewijzingsoptie.

De Boël-holding Sofina won 0,7 procent tot 85,80 euro. Sofina heeft over 2006 een nettoresultaat geboekt van 229 miljoen euro, tegenover 161,2 miljoen euro een jaar eerder. Het nettodividend gaat omhoog van 1 euro naar 1,07 euro.

De vastgoedbevak Serviceflats Invest sloot onveranderd (+0,02%) op 10.500 euro. Serviceflats boekte in 2006 een nettoresultaat van 4,85 miljoen euro tegenover 5,04 miljoen het jaar ervoor. Het dividend wordt verhoogd tot 485 euro per aandeel tegenover 475,70 euro over 2005. De daling van de nettowinst was al aangekondigd bij de publicatie van de resultaten over 2005.

Autoverdeler D'Ieteren verloor 1,7 procent tot 311,06 euro. KBC Securities verhoogde weliswaar het koersdoel van het aandeel van 320 naar 340 euro, maar verlaagde wel zijn advies voor het bedrijf.

De warmedrankengroep Fountain heeft in het scharnierjaar 2006, zoals verwacht, geen al te beste resultaten geboekt. De bedrijfskasstroom (ebitda) halveerde tot 5 miljoen euro, in lijn met de eigen prognose, en ook de nettowinst viel tot de helft terug. De forse daling is hoofdzakelijk te wijten aan het wegvallen van het Nespresso-contract. Over 2006 stelt Fountain een brutodividend van 0,60 euro in het vooruitzicht. Intussen is het bedrijf volop bezig nieuwe klanten te werven op de Franse espressomarkt. Voor 2007 stelt CEO Pascal Wuillaume een ebitda-groei van ongeveer 30 procent in het vooruitzicht. Dat stemde de beleggers tevreden want zij stuurden het aandeel 1,8 procent hoger tot 19,35 euro.

Wereldhave Belgium werd 1,5 procent duurder op 65,50 euro. De fraudezaak rond de vastgoedbevak werd vrijdagochtend door de Raadkamer opnieuw uitgesteld. De zaak komt opnieuw voor op 27 april 2007.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud