Bel20 sluit diep in het rood

(tijd) Meer nog dan elders in Europa was het in Brussel een bloedrode handelsdag. Oorzaak ook hier de zorgen over de kredietmarkt. De zware weging van de financiële aandelen KBC, Dexia en Fortis in de Bel20 deden de sterindex duiken. De beter dan verwachte resultaten van Fortis en Delhaize kregen in een dergelijke beurssfeer niet de aandacht die ze verdienen.

Het nieuws dat BNP Paribas, de grootste Franse bank, drie investeringsfondsen heeft bevroren, trok ook de Bel20 fors naar onderen. Uur na uur werden de verliezen groter tot een bescheiden lagere opening van Wall Street de trend wat keerde.

De Bel20 sloot uiteindelijk op 4.214,92 punten, een verlies van 2,45 procent. Er waren slechts 2 stijgers in de index tegen 17 dalers. De daling is groot maar lang geen record. De felste daling dateert van 19 augustus 1991 toen de Bel20 6,1 procent verloor. Om in aanmerking te komen voor een notering in de top-20 is een dagverlies van minstens 3,36 procent nodig.

De omzet op de beurs was met 1,264 miljard euro heel erg hoog. Over het eerste halfjaar lag het gemiddelde op 571 miljoen euro, wat al 37 procent meer was dan een jaar terug.

In lijn met de andere Europese beurzen, ging de financiele sector duidelijk lager door de perikelen van BNP Paribas. Hierdoor kan Fortis niet optimaal profiteren van sterke kwartaalcijfers. In het tweede kwartaal van 2007 is de nettowinst van de financieledienstengroep met 16 procent gestegen tot 1,6 miljard euro. Analisten hielden rekening met een winstdaling van 10 procent. 'Deze uitstekende resultaten versterken ons vertrouwen om onze doelstellingen voor de lange termijn te realiseren', reageerde CEO Jean-Paul Votron. Het aandeel verloor 2,1 procent tot 27,76 euro.

Het verlies bij sectorgenoten KBC (-3,6 procent tot 90,24 euro) en zeker Dexia (-5,4 procent tot 19,90 euro) was flink hoger. Dexia had eerder deze week nochtans analisten, pers en investeerders in een conference call samengeroepen om duidelijk te maken dat de crisis de bank niet treft. KBC komt vrijdag voorbeurs met halfjaarcijfers.

Delhaize won 0,5 procent tot 65,73 euro ondanks goede resultaten. De kleinhandelsgroep heeft over het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 62,9 miljoen euro. Dat is een stuk minder dan de 96,6 miljoen euro van het uitzonderlijk sterke tweede kwart van 2006, maar iets meer dan de gemiddelde analistenverwachting. Ook de omzet klopte de voorspellingen van de analisten, met een cijfer van 4,812 miljard euro tegen een verwachting van 4,803 miljard euro.

Op de brede markt vallen de koersbewegingen van Option (+7,7 procent tot 10,40 euro), D'Ieteren (-3,6 procent tot 275 euro), Tessenderlo (-6,9 procent tot 36 euro) en CMB (-6,9 procent tot 46,05 euro) op. De volumes van de bedrijven zijn hoog. In de markt circuleert de naam van Goldman Sachs. Dat internationale beurshuis zou gestart zijn met het afstoten van pakketten aandelen van Europese mid en small caps die de voorbije maanden sterk presteerden. Achterblijvers, zoals Option, zouden daarentegen worden opgepikt. Op een minder liquide markt als de Belgische beurs vallen zulke handelingen sneller op.

Bij bulkrederij CMB kon men alvast weinig kwijt. 'We hebben van geen enkele partij gehoord dat ze de intentie hebben aandelen te verkopen. Er is ook geen nieuws gepland. Nu goed, we zijn altijd wat volatieler dan de rest', aldus woordvoerder Frank Geerts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud