Bel20 sluit mooi hoger, Agfa-Gevaert krijgt opdoffer

(tijd) Op Euronext Brussel is de Bel20 mooi hoger geeindigd, al boekte de beursgraadmeter wel een bescheidener winst dan zijn Europese tegenhangers. Brussel had zijn winst onder meer te danken aan de sterke prestaties van zwaargewichten Suez en Fortis, en van winkelgroep Colruyt. Beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert kreeg dan weer een zware dreun na tegenvallende kwartaalcijfers en ontgoochelend nieuws over de opsplitsing van de groep.

De Bel20 ging 1 procent hoger tot 4.381,12 punten. De beurskorf telde 15 stijgers en 4 dalers.

Agfa-Gevaert maakte een duik van maar liefst 12,9 procent op 15,50 euro nadat de beeldvormingsgroep deze ochtend met dubbel slecht nieuws was gekomen. De resultaten over het tweede kwartaal stellen teleur en de opslitsing van het bedrijf in drie onderdelen loopt vertraging op. Waar er eerder aangegeven werd Agfa tegen 'eind 2007' op te delen in drie onafhankelijke beursgenoteerde bedrijven (Agfa Healthcare, Agfa Graphics en Agfa Materials), is er nu sprake van een beursnotering van de drie onderdelen 'voor de zomer van 2008'. De beeldvormingsgroep wil naar eigen zeggen zichzelf de tijd geven om overnameinteresse voor bepaalde onderdelen 'op gepaste wijze' te onderzoeken. De voordelen van een dergelijke overname 'zullen worden afgewogen tegen die van de splitsing, die de eerste prioriteit voor Agfa-Gevaert blijft.'

Wat de resultaten betreft, drukten de hoge grondstofprijzen, in het bijzonder die voor aluminium, tijdens het tweede kwartaal op de winstgevendheid van de beeldverwerkingsgroep Agfa-Gevaert. Dat blijkt uit een persbericht van de groep. De recurrente bedrijfswinst of rebit ging met meer dan een kwart achteruit tot 55 miljoen euro (-28,6%). De brutomarge daalde van 40 procent vorig jaar naar 36 procent. KBC Securities en Bank Degroof verlaagden hun advies voor het aandeel.

Ook Bekaert maakte dinsdag resultaten bekend. De specialist in geavanceerde staalproducten heeft in de eerste zes maanden van 2007 een geconsolideerde omzet behaald van 1.065 miljoen euro, een record. Dat komt neer op een groei van 5,5 procent, wat in lijn lag met de analistenverwachtingen. Met vooruitzichten voor het hele boekjaar is Bekaert traditiegetrouw schaars. Het bedrijf verwacht dat de grondstofprijzen wereldwijd hoog zullen blijven, 'weliswaar met regionale verschillen'. Bekaert ging 0,3 procent hoger tot 105,56 euro.

De Franse energiegroep Suez haalde in de eerste zes maanden van 2007 een omzet van 23,73 miljard euro, 3,7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Als de invloed van de weersomstandigheden - de warme winter - niet wordt meegerekend, bedraagt de omzetgroei 6,9 procent. Suez bevestigt zijn doelstelling voor heel 2007: een groei van de bedrijfskasstroom van meer dan 10 procent en een groei van de courante bedrijfswinst van meer dan 15 procent. Het aandeel eindigde 2,1 procent hoger op 38,91 euro.

Supermarktketen Colruyt was met een winst van 4,2 procent op 156,35 euro de grootste stijger binnen de Bel20. KBC Securities verhoogde zijn advies van reduce naar accumulate en trok zijn koersdoel voor het aandeel op van 155 naar 165 euro. Analiste Pascale Weber meent dat de voornaamste bedreigingen voor Colruyt, met name de toegenomen concurrentie en de moeilijke vergelijkingsbasis ten opzichte van topjaar 2006, intussen in de koers verwerkt zitten. Daar staat tegenover dat UBS en JP Morgan hun koersdoelen naar beneden bijstelden, respectievelijk van 180 tot 170 en van 192 tot 172 euro.

De financiële waarden gaven een verdeeld beeld. KBC en Fortis kunnen een deel van hun verliezen van de voorbije dagen goedmaken. Fortis steeg met 1 procent tot 29,09 euro en KBC won zelfs 2,5 procent op 96,09 euro. Dexia verloor daarentegen 1,2 procent op 21,12 euro.

Op de brede markt viel vooral de terugval van Melexis op. De producent van halfgeleiders voor onder meer de automobielsector verlaagt na een tegenvallend tweede kwartaal zijn omzetverwachting voor 2007. De groep stelt een omzetgroei van 3 tot 4 procent in het vooruitzicht, waar ze eerder uitging van 10 tot 15 procent omzetgroei. Melexis haalde in het tweede kwartaal van 2007 een omzet van 50,7 miljoen euro. Dat is 1 procent meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar maar duidelijk onder de gemiddelde analistenverwachting van 52,5 miljoen euro. Dexia verlaagt zijn koersdoel tot 15 euro. Het aandeel werd 5,7 procent teruggewezen tot 12,82 euro.

Option herstelt van de opdoffer die het vorige week te verwerken kreeg na ontgoochelende kwartaalcijfers. De Leuvense specialist in draadloze communicatie sprong 7,9 procent hoger tot 9,28 euro.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

Dieter Snoeck dieter.snoeck@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 2 4231769; fax: +32 2 4231610)

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud