Bel20 sluit nipt hoger

De aanslag op de Pakistaanse oppositieleidster Bennazir Buttho, een verdere afkoeling van de Amerikaanse industriele activiteit en een hoger dan verwacht aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS zorgden voor pessimisme op de beurzen. Daarbij kwam nog eens een daling van de olievoorraden in de VS die sterker was dan verwacht.

De Bel20 sloot 0,04 procent hoger op 4.138,37 punten. Er waren 8 stijgers en elf dalers.

Onder de Bel20'ers viel de winst van Agfa-Gevaert op. De Morstelse beeldvormingsgroep steeg nog maar eens 2,5 procent tot 10,64 euro en was daarmee de sterkste stijger in de index. Onderaan stond Omega Pharma, dat 2,1 procent kwijtspeelde tot 46,49 euro.

InBev zakte met 1,4 procent tot 56,92 euro. De voormalige gedelegeerd bestuurder van biergroep InBev, John Brock, krijgt bij zijn vertrek een schadeloosstelling van 20 miljoen euro. InBev en Brock bereikten hier eind september al een akkoord over , maar maakten dit niet bekend. Van die schadeloosstelling van 20 miljoen euro zal Brock uiteindelijk 9 miljoen euro overhouden. De rest gaat naar de fiscus. Dat schrijft de krant Le Soir donderdag. InBev bevestigt dat er een akkoord werd bereikt, maar wil niet kwijt om welke som het gaat.

De financials overtuigden niet. Bij enkele buitenlandse grootbanken doken nieuwe geruchten over meer verliezen door de kredietcrisis op. Dexia sloot 0,4 procent lager op 17,08 euro.

KBC sloot stabiel op 96,26 euro. KBC praat met zijn Indiase sectorgenoot Union Bank of India over de oprichting van een joint venture voor de verkoop van beleggingsfondsen, zo weet De Standaard. KBC bevestigde het bericht niet, maar zegt wel geinteresseerd te zijn in de Indiase markt.

Fortis steeg 0,6 procent tot 18,28 euro. De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar verkoopt zijn belang van ongeveer 8,23 procent in de ICBC (Asia) aan diens moederbedrijf, de Industrial Commercial Bank of China (ICBC). De transactie levert Fortis 170 miljoen euro op. De verkoop past in de financieringsplan voor de overname van de Nederlandse grootbank ABN AMRO. Fortis nam die bank afgelopen herfst samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander over voor zo'n 71 miljard euro. Fortis' deel van die ABN AMRO-factuur bedraagt 24 miljard euro.

Nog vandaag raakte bekend dat Fortis van de Japanse financiele toezichthouder de goedkeuring gekregen heeft om bankactiviteiten uit te voeren.

Op de brede markt steeg plantageholding Sipef met 3,2 procent tot 393,30 euro. Het Antwerpse bedrijf profiteert volop van het recordniveau van de palmolieprijs op de internationale markten. Sipef bezit plantages voor onder meer oliepalmen en rubberbomen. In het eerste halfjaar was palmolie goed voor twee derde van de omzet. Dankzij de hoger palmolieprijs kon Sipef over het eerste deel van 2007 uitstekende resultaten voorleggen. Donderdag werd op de Maleisische beurs 943 dollar per ton palmolie betaald, het hoogste niveau ooit. Dit jaar steeg de prijs voor palmolie al 57 procent.

Duvel verloor dan weer 1,1 procent tot 48,49 euro. 'Duvel Moortgat is niet te koop', zegt gedelegeerd bestuurder Michel Moortgat donderdag in een gesprek met De Tijd. 'Ook niet als men ons, zoals bij Grolsch, een premie zou bieden van 70 procent.'

Duvel Moortgat plant in de eerste jaarhelft van 2008 een nieuwe prijsverhoging. Die is nodig om de gestegen grondstoffen-, verpakkings- en energieprijzen te compenseren. Het komend jaar zal de brouwer tussen 10 en 15 miljoen euro investeren. Duvel is in 2007 gestart met de export van Vedett naar het Verenigd Koninkrijk. Het is de eerste buitenlandse markt waar de luxepils wordt gelanceerd.

Banimmo won 3,1 procent tot 19,75 euro. Het vastgoedbedrijf gespecialiseerd in de herpositionering en herontwikkeling van vastgoed wordt enkele dagen voor het aflopen van zijn openbaar overnamebod op het vastgoedcertificaat North Plaza geconfronteerd met een tegenzet van GE Real Estate France.

De holding RHJ International verloor 3 procent tot 11,25 euro. RHJI maakt vrijdag voorbeurs halfjaarresultaten bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud