Bel20 sluit op dag- en intradayrecord

Net als de meeste andere Europese beurzen heeft Euronext Brussel een uitstekende dag achter de rug. Het overnamebod van het Fortis-consortium op de Nederlandse bankengroep ABN AMRO plaatste de financials opnieuw in de schijnwerpers. KBC brak in de voormiddag door de grens van 100 euro en sloot op een absoluut record.

De Bel20 sloot op een recordhoogte van 4.641,23 punten, een stijging met 0,6 procent. De index telde 10 stijgers en 9 dalers. Dit is ineens een nieuw intraday-record.

Binnen de Bel20 was KBC de grootste stijger. Het aandeel ging in de voormiddag door de grens van 100 euro: de slotkoers van het aandeel was woensdag 101,90 euro, een stijging met 3,4 procent. Dat is een record. In de ochtendhandel werden al ruim 875.000 stukken van KBC verhandeld. Dit jaar is KBC al bijna 7 procent in beurswaarde toegenomen. Het gemiddelde dagvolume van de handel in KBC in de laatste 12 maanden ligt op ongeveer 765.000 stukken. Dexia volgde KBC op de voet en sloot 2,1 procent hoger op 24,16 euro.

Het Fortis-consortium, bestaande uit Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander, heeft een indicatief bod gedaan van 39 euro per aandeel op ABN AMRO. Deze prijs is 13 procent boven het bod van Barclays van 36,25 euro per aandeel. De groep onder leiding van de Royal Bank of Scotland wil ongeveer 70 procent van het overnamebedrag in contanten betalen. De resterende 30 procent wil het consortium in aandelen Royal Bank of Scotland voldoen. Overigens is de prijs van 39 euro per aandeel inclusief 0,60 euro dividend. Voorwaarde voor het bod is dat ABN AMRO zodanige stappen zal zetten dat de Amerikaanse LaSalle Bank binnen de ABN AMRO groep zal blijven. De banken zullen daarbij met ABN AMRO samenwerken om dat voor elkaar te krijgen.

Fortis slaagde er niet in de vruchten te plukken van het overnamenieuws en daalt 1,7 procent tot 33,90 euro. Fortis was hiermee de grootste daler van de Bel20. De dalende koers van het aandeel van de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar hield de winst van de Bel20 in toom.

Umicore steeg 1,7 procent tot 140,37 euro. De materialentechnologiegroep verwacht in 2007 een recurrente bedrijfswinst (rebit) te boeken in de vork van 410 tot 440 miljoen euro. Dat meldde de groep nabeurs in een trading update. Die vooruitzichten houden geen rekening met de effecten van de oprichting van Nyrstar in de loop van het derde kwartaal.

Op de brede markt heeft Barco een teleurstellend eerste kwartaal achter de rug. Zowel de omzet, de bedrijfs- als de nettowinst blijft een stuk onder de verwachtingen van de analisten die door Tijd-Nieuwslijn werden gecontacteerd. De Kortrijkse technologiegroep bevestigt niettemin haar omzetprognose voor het volledige boekjaar en verwacht een hogere bedrijfswinstmarge dan in 2006. Barco zakte 5,0 procent tot 64,69 euro.

Melexis, de producent van halfgeleiders voor de automobielsector, heeft in het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 8,4 miljoen euro, tegen 8,7 miljoen euro in de overeenstemmende periode van 2006. Dat meldt Melexis in een persbericht. De groep kende in het eerste kwartaal zwakke verkopen voor niet-automobieltoepassingen en had ook te lijden onder de verzwakking van de dollar tegenover de euro. Melexis herhaalt de jaarprognose die begin februari werd gegeven, maar voegt eraan toe dat ze zonder valuta-effecten geldt. Melexis ging 2,6 procent lager tot 14,10 euro.

Aedifica, de vastgoedbevak gespecialiseerd in residentieel vastgoed, 0,02 procent omlaag tot 46,59 euro. De groep neemt 3 rusthuizen over voor 15,4 miljoen euro. De drie panden, alle gelegen in Vlaanderen, leveren een nettorendement op van 5,9 procent. Het nettohuurrendement van 5,9 procent ligt iets onder het gemiddelde rendement dat de bevak met rusthuizen haalt (6,03%).

In dezelfde sector gaat de vastgoedbevak Warehouses De Pauw (WDP) 35 miljoen euro investeren in 2 nieuwe projecten in Noord-Frankrijk. WDP sloot daarvoor een overeenkomst met Van Maercke Immo France. Later vandaag houdt WDP zijn algemene vergadering. De raad van bestuur zal een bruto slotdividend van 0,82 euro per aandeel voorstellen. Het aandeel klom 1,1 hoger tot 52,57 euro.

Cumerio ging 4,7 procent hoger tot 23,20 euro. De koperverwerker genoot van de stijgende koperprijzen en de slinkende kopervoorraden. De vraag naar koper vanuit de Verenigde Staten en China blijft groot.

De financiering van het protontherapiecentrum in het Amerikaanse Oklahoma, waarvoor IBA een contract van 50 miljoen dollar in de wacht sleepte, is rond. Het centrum in Oklahoma is het eerste private protontherapiecentrum in de VS. IBA haalde het contract binnen in samenwerking met ProCure. Het aandeel steeg 0,7 procent tot 21,60 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud