Advertentie

Bel20 verliest 1,9 procent

(tijd) Euronext Brussel verloor woensdag meer terrein dan de meeste andere Europese beurzen. Het verlies werd na de middag wat beperkt, met dank aan het herstel van de Chinese aandelen, goede Europese macro-economische cijfers en een voorzichtig herstel van de Amerikaanse indexen ten gevolge van voor de beurs gunstige macro-economische indicatoren. In het laatste halfuur liet Suez de Bel20 echter terug wat dieper wegzakken.

De Bel20 verloor 1,9 procent tot 4.305,23 punten. Enkel UCB (+2%) steeg, de overige 18 aandelen kleurden rood. Vanmorgen opende de Bel20 2,4 procent lager. Op de bredere markt was Jensen Group een van de weinige stijgers, na beter dan verwachte resultaten.

Binnen de index was het grootste verlies voor Agfa-Gevaert, dat 5,4 procent zakte tot 16,84 euro. De beeldvormingsgroep maakte bekend dat ze zich gaat opsplitsen in drie onafhankelijke, beursgenoteerde ondernemingen. Analisten hadden een verkoop van een van de drie divisies verwacht en sommigen hebben hun bedenkingen bij het naar de beurs brengen van de kleinste divisie 'Materials'. De resultaten over 2006 waren bovendien minder goed dan verwacht. Agfa-Gevaert was in Brussel veruit het meest verhandelde aandeel met een volume van 3,6 miljoen stuks.

Umicore kende een volatiele dag. De materialentechnologiegroep stond 's ochtends 4,7 procent in het rood, waarna het verlies in de loop van de dag werd beperkt tot 0,9 procent. In het laatste halfuur zakte het aandeel echter terug weg en tikte 1,9 procent lager af op 129,37 euro. Alle Europese grondstofgebonden aandelen kleurden rood door de vrees dat de Chinese motor gaat sputteren.

UCB maakte over 2006 goede resultaten bekend. De winst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten steeg met 36 procent tot 367 miljoen euro. Analisten rekenden gemiddeld op 302,75 miljoen, maar het cijfer van UCB is wel voor 60 miljoen euro (90 miljoen meerwaarden en 30 miljoen eenmalige kosten) beinvloed. Het aandeel weerstond in eerste instantie niet aan de algemene malaise: tien minuten na opening bedroeg het verlies 2 procent. Maar in de loop van de dag wisten beleggers de goede jaarresultaten te apprecieren en stuurden het aandeel 2 procent hoger tot 48,82 euro.

Suez sloot 1,6 procent lager op 36,43 euro en trok zo de Bel20 verder omlaag. Volgens een handelaar is dat te wijten aan markttechnische redenen (lees: Bel20-mandjes worden verkocht). 'Suez heeft de voorbije maanden enorm geprofiteerd van de beurshausse en was op die manier voor een groot deel verantwoordelijk voor de stijging van de Bel20. Logisch dat het vandaag fors zakt', stelt de handelaar.

Op de brede markt liet Jensen Group zich opmerken met een winst van 3 procent tot 6,13 euro. De producent van industriele wassystemen boekte in 2006 een nettowinst uit voortgezette activiteiten van 5,2 miljoen euro, evenveel als de nettowinst van vorig jaar. Dat die winst na de afsplitsing van de divisie lichte wasmachines in juli vorig jaar stabiel bleef is vooral te danken aan de forse groei van de "Heavy Duty Laundry"-activiteiten van de groep. Per aandeel kwam de winst uit op 0,62 euro, wat iets beter is dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf gaat voor het eerst in zes jaar een dividend uitkeren, van 0,25 euro bruto per aandeel.

Het 'veilige aandeel' Nationale Bank maakte het verlies van dinsdag (-4%) bijna helemaal terug goed. Het aandeel herstelde 3,5 procent op 3.758 euro.

DIeteren sloot 0,8 procent lager op 282,50 euro ondanks beter dan verwachte resultaten. De Belgische autodienstengroep behaalde in 2006 een courante winst voor belastingen van 154,6 miljoen euro. Dat is een stijging met 30,4 procent tegenover 2005 (118,6 miljoen). Analisten rekenden gemiddeld op 147,3 miljoen euro. DIeteren verhoogt zijn brutodividend met 10 procent tot 2,64 euro per aandeel. Voor 2007 rekent de groep op groei van 5 tot 10 procent van de courante winst voor belastingen. Het verlies van het aandeel houdt vermoedelijk verband met de zware koersval die autoverhuurdochter Avis Europe dinsdag maakte op de Londense beurs (-14,6%). Vandaag verloor Avis nog eens 2 procent.

Punch International noteerde 1,1 procent lager op 90,78 euro. De technologiegroep heeft in 2006 een nettowinst behaald van 21,1 miljoen euro, tegen een recordwinst van 41 miljoen euro vorig jaar. De daling heeft echter vooral te maken met het verdwijnen uit de cijfers van de resultaten van Punch Graphix, dat apart naar de beurs gebracht werd. Op vergelijkbare basis steeg de winst met 42 procent.

Punch Telematix, de telematicadochter van Punch International, haalde in het boekjaar 2006 een nettowinst van 0,3 miljoen euro, tegenover een nettoverlies in 2005 van -6,6 miljoen euro. De groep, die in november 2006 zijn intrede maakte op Euronext Brussel, is voor het eerst in haar bestaan winstgevend. De omzet van Punch Telematix nam jaar op jaar met 162 procent toe tot 18,8 miljoen euro. Het aandeel sloot 0,9 procent lager op 14,20 euro.

Onderaan de tabel stonden Lotus Bakeries (-4,4%), CMB (-4,3%), Metris (-4,2%), Fluxys (-3,7%) en Tessenderlo (-3,6%). Artwork Systems, dat ex-dividend noteerde, verloor 3,6 procent tot 11 euro.

Sebastien Rousseau sebastien.rousseau@tijd.be

Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud