Bel20 volgt Europa lager

(tijd) Op Euronext Brussel is de Bel20 met verlies gesloten. De aandelenkorf volgde daarmee de Europese negatieve trend. Een sneller dan verwacht groeiende Chinese economie deed analisten en beleggers vrezen voor een oververhitting van de snelst groeiende economie ter wereld. Verder wordt gevreesd dat de Chinese rente zal opgetrokken worden om de economie af te koelen.

De indicator van het Belgisch consumentenvertrouwen heeft zich in april hersteld tot +2. In maart kwam het consumentenvertrouwen nog uit op -1, in februari was het +1. Een jaar geleden, in april 2006, kwam de indicator uit op -4. 'De gezinnen zijn vooral positiever geworden ten aanzien van de conjuncturele ontwikkelingen', klonk het bij de Nationale Bank.

De Bel20 sloot 0,6 procent lager op 4.549,94 punten. De Bel20 telde 14 dalers en 4 stijgers. Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM) sloot onveranderd op 48,88 euro. NPM kan voor een nieuwe periode van 18 maanden maximum 11.317.978 eigen aandelen inkopen, of 10 procent van het eigen kapitaal. De raad van bestuur van de Frere-holding heeft daar donderdag de goedkeuring voor gekregen op de algemene aandeelhoudersvergadering.

Sterkste daler was de producent van staaldraad Bekaert. De groep ging de beursdag uit met een verlies van 2,3 procent tot 101,60 euro. De Europese grondstoffenwaarden stonden donderdag in de hoek van de verliezers, door de vrees voor een verstrakking van het Chinese monetaire beleid. Telecomgroep Belgacom zakte 1,5 procent tot 32,19 euro. Het aandeel werd donderdag ex-dividend verhandeld.

De verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen Omega Pharma, dat nabeurs de omzet over het eerste kwartaal vrijgeeft, ging 0,6 procent omhoog tot 60,36 euro. Het maakte van de groep de grootste dagstijger.

De financials sloten lager. Fortis verloor 1,5 procent tot 33,81 euro, Dexia ging 1 procent lager tot 22,93 euro, KBC zakte 0,4 procent tot 94,55 euro. Fortis heeft donderdag laten weten dat het de overname van het onafhankelijke financieringsbedrijf Captive Finance Limited afgerond. De overname ter waarde van 32 miljoen euro werd begin dit jaar aangekondigd. De overname heeft geen wezenlijke invloed op de solvabiliteit of de nettowinst per aandeel van Fortis.

Johan Volckaerts, de gedelegeerd bestuurder en voorzitter van Global Graphics, legt zijn functie van gedelegeerd betuurder neer. Hij wordt opgevolgd door operationeel directeur James Freidah. De wissel wordt volgende week aangekondigd op de algemene vergadering van de specialist in grafische software. 'Dit is een logische stap', aldus Volckaerts. 'Ik hou me al enkele jaren niet langer bezig met de operationele leiding van het bedrijf. Dat doet James Freidah. Volgende week zal onze hoofdaandeelhouder Andlinger dan ook voorstellen dat Freidah de titel van CEO krijgt. Ik blijf wel de raad van bestuur voorzitten.'

Het aandeel Global Graphics steeg 0,5 procent tot 9,55 euro. De specialist in grafische software dreef in het eerste kwartaal zijn nettowinst op van 0,8 miljoen tot 1,4 miljoen euro. De omzet ging 13,6 procent hoger tot 5 miljoen euro. 'Sterke cijfers maar geen nieuwe XPS-contracten', reageerde Nico Melsens van KBC Securities. 'Na de recente koersval is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd.' 'Kopen', luidde het besluit.

ING is de opvolging gestart van de scheepvaartgroepen Exmar, Euronav en CMB. Exmar krijgt een buy-advies en een koersdoel van 28 euro. Het aandeel steeg met 1,1 procent tot 24,78 euro. Euronav krijgt een hold-advies en een koersdoel van 25 euro. Het aandeel verloor 2,3 procent tot 25,61 euro. CMB krijgt een sell-advies en een koersdoel van 37 euro. Het aandeel zakte met 1,2 procent tot 50,33 euro.

Het biotechfonds KBC Biotech investeert 0,6 miljoen dollar extra in het Amerikaanse Metabolex. Het biofarmabedrijf haalt in totaal 32 miljoen dollar op bij spelers als Johnson & Johnson Development Corporation en Venrock Partners. In 2003 en 2004 investeerde KBC Biotech tijdens financieringsrondes al 2,1 miljoen dollar in Metabolex. KBC Biotech verloor 1,6 procent tot 6,90 euro.

Maarten Gommeren

Jan De Schamphelaere

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud