Bel20 voor eerst deze week op winst

Op Euronext Brussel is de Bel20 voor het eerst deze week met winst gesloten. Colruyt en Nationale Portefeuillemaatschappij waren de grootste stijgers binnen de Brusselse sterindex. De financials presteerden, op KBC na, net als in de rest van Europa goed.

(tijd) De Bel20 sloot 0,51 procent hoger op 4.676,90 punten. Bij de slotbel telde de aandelenkorf 15 stijgers tegenover 3 dalers. Delhaize sloot onveranderd.

Colruyt was de grootste stijger met een winst van 2,8 procent tot 171,22 euro. Analist Geraldine Groetaers van Bank Degroof heeft het advies voor de Halse supermarktgroep opgetrokken van hold tot accumulate. Ook het koersdoel is opwaarts bijgesteld: van 168,38 tot 181 euro. Groetaers verhoogt haar advies in aanloop naar wat volgens haar verwachtingen sterke jaarresultaten zullen worden voor Colruyt. Bovendien heeft het aandeel de afgelopen maanden minder sterk gepresteerd dan zijn sectorgenoten.

Sectorgenoot Delhaize leed de ganse handelsdag een licht verlies, maar bleef sloot uiteindelijk stabiel op 74,56 euro. De holding Sofina heeft zijn belang in de supermarktketen Delhaize ondergebracht in zijn 100 procent-dochtermaatschappij Robelco. Dat belang is intussen ook licht toegenomen van 3,43 tot 4,04 procent. Sofina gaf 0,9 procent prijs tot 92,45 euro.

Dexia won 1,5 procent tot 24,39 euro, Fortis won 1,1 procent tot 30,80 euro. Enkel KBC viel uit de toon met een verlies van ruim 1 procent tot 99,78 euro. Analist Ivan Lathouders van Bank Degroof acht die lichte terugval niet meer dan normaal. 'Tot een maand terug deed KBC het een stuk beter dan zijn sectorgenoten, door de enthousiaste reactie van beleggers op de Centraal- en Oost-Europese activiteiten van de bankengroep. Dat enthousiasme was misschien wat overdreven, aangezien de rendabiliteit van de groep vrijwel gelijk is aan die van zijn sectorgenoten.'

De Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) heeft een belang van 20 procent genomen in het Antwerpse logistiekbedrijf Manuchar. Ackermans & van Haarens dochter Sofinim heeft daarover een akkoord bereikt met de familie Patrick Maas en het management van Manuchar, dat onder leiding staat van Philippe Huybrechts. AvH sloot nagenoeg onveranderd (+0,01% tot 73,01 euro).

NPM, het investeringsvehikel van Albert Frere, was de tweede grootste stijger binnen de Bel20. Tussen 14.30 uur en 16.00 uur werd het aandeel plots drie procent duurder, met een piek van 53,44 euro rond 16.00 uur. NPM sloot uiteindelijk 2,8 procent hoger tot 52,96 euro. Analist Tom Simonts van KBC Securities ziet in de plotse koersstijging een late reactie van de markt op het feit dat Albert Frere eind mei een belang van 5 procent verwierf in het Spaanse energiebedrijf Iberdrola. 'Het aandeel werd toen slechts kortstondig beloond door de markt', aldus Simonts. 'Maar ook het belang van NPM in Total stuwt de koers omhoog', meent de analist.

Electrabel is met de aangekondigde verhoging van de gas- en elektriciteitsprijzen alle politieke goodwill in Belgiƫ kwijtgeraakt. In het formatieberaad wordt de liberalisering van de Belgische energiemarkt meer dan ooit een prioriteit. De PS wil dat de regering nu al, in lopende zaken, maximumprijzen oplegt. Er is een onderzoek gestart bij de Raad voor de Mededinging en de federale energieregulator CREG. Ondertussen doet de aangekondigde prijsverhoging de vraag naar prijsoffertes bij de concurrentie stijgen. Luminus, Nuon en ook Essent spreken van een stijging met 50 procent tot zelfs een verdubbeling van het aantal telefonische offerteaanvragen. Suez zakte 0,1 procent tot 41,13 euro en Electrabel noteert vrijwel onveranderd op 587,25 euro (+0,01%).

Op de brede markt was CMB de grootste daler met een verlies van 4,6 procent tot 52,40 euro. Het aandeel van de bulkvaartreder werd sinds begin juni al ruim 10 procent goedkoper. Volgens analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities lijdt de bulkvaartgroep onder een verlaging van de tarieven in zijn sector. 'De capesizetarieven in de bulkvaartrederijsector zijn teruggevallen van 100.000 dollar per dag enkele weken terug tot 70.000 dollar vandaag. Dat duwt de koers van het aandeel lager.'

EVS ging 2,7 procent in de min tot 60,73 euro. De Waalse beeldserverproducent keert vandaag een brutodividend van 1,2 euro per aandeel uit.

Real Software won 2,1 procent tot 0,49 euro. Op de buitengewone algemene vergadering van het softwarebedrijf gaven de aandeelhouders dinsdag hun fiat voor een verhoging van het toegestaan kapitaal.

Een andere opvallende stijger is Tessenderlo Chemie, het aandeel teeg 3,5 procent tot 45,44 euro. 'Het chemieconcern is momenteel bezig aan een roadshow in het Verenigd Koninkrijk', klonk het in de marktenzaal.

Brantano deed er 2 procent bij tot 41,35 euro. Analiste Nathalie Sierens van KBC Securities verhoogt haar advies voor de schoenenverkoper van reduce tot accumulate. Ook het koersdoel wordt opgetrokken, van 36 tot 40 euro. De koersdoel- en adviesverhoging komt er omdat de sterke resultaten over het eerste kwartaal suggereren dat de resultaten van Brantano aan de bovenzijde van de verwachtingen van het bedrijf zullen uitkomen. Sierens acht het ook mogelijk dat Brantano een superdividend zal uitkeren om de expansie van Mitiska te financieren.

Sierens blijft wel de voorkeur geven aan een investering in de holding Mitiska, de grootaandeelhouder (41,3%) van Brantano, eerder dan in de schoenenketen. Dat heeft vooral te maken met de onzekere uitkomst van de marketingcampagne in het VK, waar Brantano zich probeert te positioneren als marktleider. Bovendien ziet het er naar uit dat in Belgie de concurrentie zal toenemen met C&A dat van plan is om een schoenenketen te lanceren. De analiste verhoogt haar koersdoel voor Mitiska van 9 tot 11 euro, na een herberekening van de netto actiefwaarde. Daarbij werd onder meer rekening gehouden met het nieuwe koersdoel voor Brantano. Daarnaast werd de waarde van de participaties in AS Adventure en Fun opgetrokken. Mitiska ging 0,6 procent hoger tot 10,20 euro.

Kinepolis verloor 0,3 procent tot 47,94 euro. De bioscoopgroep plant een complex van acht zalen te bouwen in Luik. Analiste Nathalie Sierens van KBC Securities stelt vast dat de ticketverkoop de voorbije weken fors achterbleef. Op de Franse markt zakte de verkoop in april en mei met 30 procent. Voor Belgiƫ schat Sierens de achteruitgang op 20 procent. 'Na de daling met 4 procent in het eerste kwartaal wordt het voor Kinepolis een uitdaging om de beloofde stabiele ticketverkoop over 2007 waar te maken', stelt de analiste.

De Ieperse specialist in fleetmanagement en boordcomputers voor vrachtwagens Transics ging 0,3 in de min tot 17,80 euro. Lead manager ING heeft, in het kader van de beursgang van telematicagroep Transics, de overtoewijzingsoptie uitgeoefend. Transics haalt hierdoor in totaal 46 miljoen euro op.

Biotechnologiegroep Galapagos won een half procent tot 8,45 euro. In zijn weekendkrant schreef De Tijd verkeerdelijk dat Galapagos zijn kapitaal met drie procent opkrikte door de verkoop van aandelen aan internationale institutionele beleggers. Het ging om een pakket bestaande aandelen dat verhandeld werd tussen marktpartijen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud