Bel20 weekend in met winst

Euronext Brussel is net als de meeste andere Europese aandelenmarkten met winst het weekend ingegaan. De Bel20 had zijn winst voor een flink deel te danken aan de sterke prestaties van zwaargewichten zoals Suez en KBC. Op de brede markt viel vooral de koersval van technologiegroep IPTE op.

(tijd) - De Bel20 ging de dag uit met een winst van 0,13 procent op 4.399,21 punten.

Sterkste stijger binnen de beurskorf was Agfa-Gevaert. Met een winst van 3,3 procent op 9,45 euro. Het aandeel herstelde wat van de aanhoudende verliezen van afgelopen week.

Bankgroep Dexia stond onderaan de tabellen met een verlies van 2,5 procent op 21,13 euro. Waarnemers wijzen op de zware koersval van de Amerikaanse bankgroepen MBIA en AMBAC donderdag op Wall Street kenden. Beide groepen zijn sectorgenoten van Dexia's Amerikaanse dochter FSA en leden flinke verliezen in het derde kwartaal als gevolg van de kredietcrisis. Toch is de koersval van Dexia overdreven, meent Fortis-analist Kurt De Baenst. 'De blootstelling van FSA is enorm veel kleiner dan die van MBIA en AMBAC. Rond een niveau van 20 euro is Dexia een koopopportuniteit', besluit de analist.

De andere Belgische grootbanken beleefden een mooiere dag. KBC won 1 procent op 93,64 euro en Fortis eindigde 0,9 procent hoger op 22,17 euro.

De chemie- en farmagroep Solvay heeft in het derde kwartaal van 2007 een 8 procent hogere recurrente bedrijfswinst van 309 miljoen euro geboekt. De omzet steeg over dezelfde periode met 4 procent tot 2,4 miljard. Solvay doet het daarmee iets beter dan verwacht, maar het bedrijf laat zich wel voorzichtig uit over het laatste kwartaal van 2007. Als gevolg daarvan viel het aandeel met 1,7 procent terug tot 103,20 euro.

De farmagroep UCB start de fase III klinische studies van het middel brivaracetam, een anti-epilepticum. De groep stelt 'Rikelta' voor als commerciële naam voor het middel. UCB steeg met 0,5 procent tot 40,51 euro.

Op de brede markt zakte GIMV met 1,3 procent tot 47,14 euro. GIMV betreedt vanuit haar kantoor in Parijs de Franse buy-outmarkt. Daartoe sluit de investeringsmaatschappij een samenwerking met het Franse Pragma Capital. GIMV investeert ook 40 miljoen euro in het buy-outfonds Pragma II.

De scheepvaartgroep CMB maakte een sprong van 2,3 procent op 63,17 euro. De groep maakte donderdag nabeurstijd bekend dat het in het derde kwartaal van 2007 een nettowinst boekte van 43,73 miljoen euro, 19 procent onder het resultaat van een jaar eerder. Dat is onder de verwachtingen. 'De vooruitzichten voor de rest van het jaar blijven goed,', zegt het bedrijf, 'en voor het vierde kwartaal is de vloot bijna volledig ingedekt aan goede voorwaarden.'

Exmar viel met 1 procent terug tot 21,79 euro. De gastankerrederij heeft in het derde kwartaal een bedrijfsresultaat gerealiseerd van 16,1 miljoen dollar. De omzet zakte met 21 procent in dezelfde periode. Het resultaat is onder de verwachtingen van ING.

De producent van geautomatiseerde productlijnen IPTE donderde 4,2 procent lager tot 9,5 euro. Eerder op de dag leed de groep zelfs een verlies van 9 procent. Een directe aanleiding voor de koersval was er niet. IPTE publiceert volgende maand cijfers voor het derde kwartaal, maar de groep zegt zelf geen onaangename verrassingen te verwachten.

De Waalse investeringsmaatschappij SRIW (Societe Regionale d'Investissement de Wallonie) is in het kapitaal van de chemie-en voedingsholding Floridienne gestapt. De regionale investeerder heeft een belang van 4,74 procent in de holding genomen. Floridienne verloor op de fixingmarkt 4,6 procent op 114 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud